Велика стіна

Нова робота живого класика Імоу – один з тих випадків, коли чим менше очікуєш від фільму, тим більше отримуєш. Якщо ж очікуєш побачити просто видовищне фентезі з китайським колоритом, то саме це й отримуєш, причому гідної якості.

great-wall1

Сюжет надзвичайно простий: цинічний європейський найманець, потрапивши до Китаю, допомагає місцевим подолати орду… чогось подібного до динозавриків. В принципі, це й усе. Звичайно, у героя поступово змінюється світогляд, коли він бачить, як відважно азіати охороняють решту світу від кровожерної загрози, як вони працюють у команді і розраховують один на одного. Хоча насправді головну роль у його прийнятті рішень відіграє зовсім не це, а красиві очі дівчини-генерала, і оскільки на роль взяли надзвичайно вродливу Цзин Тянь, його цілком можна зрозуміти. Тому сприймати картину треба не як драму, що показує еволюцію характеру і порівнює різні світогляди, а як казку з мандрівником-воїном, красунею-воїном і дуже великою кількістю чудовиськ.

great-wall2

З візуального боку казка виглядає дуже добре – якщо абстрагуватись від зовнішності вкрай спецефектних монстриків і сприймати їх як суто умовні створіння. Яскраві кольори, масштабні декорації, екзотичні костюми, зброя – все це однозначно радує око. Окремо слід відзначити “журавлиний” загін суто з жінок, яких спускають на мотузці вниз по стіні колоти чудовиськ: виглядає це дуже естетично, незважаючи на невисоку ефективність такого типу військ (міні-спойлер: практично всіх дівчат швидко з’їдають). Зі сценарієм справи помітно гірші, оскільки картина позичила дуже багато у голлівудських блокбастерів, де йдеться про битви з арміями монстрів, від [“Чужих”->aliens] до [“Володаря перснів”->lord-of-the-rings], і, фактично, нічим від них не відрізняється, а ближче до фіналу взагалі починає нагадувати екранізації відеоігор. [Деймон->matt-damon] таку роль може зіграти уві сні, і особливо він не напружується, і попри те, що в акторському складі є чимало американських і китайських знаменитостей, жодного персонажа яскравим назвати не можна.

great-wall3

Підсумок: чергове високобюджетне фентезі, якісне з візуального боку і біднувате з сюжетного. Найкраще сприймати його просто як видовище для відпочинку, навіть незважаючи на ім’я режисера.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *