Ліга справедливості

Ліга справедливості (Justice League / Лига справедливости). Фантастичний бойовик / кінокомікс. США, 2017. Режисер Зак Снайдер. У ролях: Бен Аффлек, Генрі Кевілл, Емі Адамс, Гел Гадот, Джейсон Момоа, Езра Міллер, Рей Фішер, Кіран Хайндс, Джеремі Айронс, Даян Лейн, Дж. К. Сіммонс, Ембер Херд, Конні Нільсен.

justice-league-poster

З 16 листопада стрічку “Ліга справедливості” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Коли над світом нависає жахлива інопланетна загроза, Бетмен та Диво-Жінка збирають команду з супергероїв, щоб подолати її. Але зможуть вони разом подолати чималу армію інопланетних нападників та їх лідера чи їм знадобиться більш серйозна сила…

Ця картина прорвалася до глядачів з серйозними боями. Тому питання, чи вплинула украй вибоїста дорога, якою їй довелося мандрувати, на якість готового продукту, турбував тих, хто цікавиться долею фільму, давно. Відповідь, на превеликий жаль, більшою мірою “так”, ніж “ні”. У “Лізі” є речі, зроблені добре, є зроблені непогано, але відвертих промахів і недоробок більш ніж вистачає.

jleague-big1

У попередніх DC-фільмів була своя похмура, часто заслужено критикована, але все ж таки якоюсь мірою навіть приваблива в своєму принциповому нігілізмі індивідуальність. “Ліга” її позбавлена практично повністю, оскільки намагається сісти відразу на декілька потягів, що вислизають, одночасно.

У картині запропонований абсолютно безбарвний лиходій. Його підручні так само вбогі. Знайомство з трьома принципово новими героями, з яких двоє як мінімум заслуговують сольних картин, зведене до декількох сцен, у яких набагато більше шансів поставити непідготовленого глядача в глухий кут, чим прояснити його щодо дальніх куточків міфології коміксів DC. Центральний сюжетний конфлікт, хоч і ніби масштабний, зводиться до битви на майже покинутій ділянці колишнього Союзу. Але, що найгірше, немає жодного сюрпризу. Коли в “Бетмен проти Супермена” другий рятувався від першого, згадавши ім’я матері, це було безглуздо, але хоч би несподівано. І коли розумієш, що хоч би такий сюрприз міг поліпшити “Лігу”, стає ясно, що з фільмом щось дійсно не так.

jleague-big2

Деякі з другорядних і навіть епізодичних персонажів подані вельми непогано. Джо Мортон в ролі батька Кіборга додав цьому герою дозу необхідної людяності, не кажучи вже про мотивацію. Приблизно те саме, тільки у меншій мірі, можна сказати про Біллі Крудапа, що зіграв батька Баррі. Конні Нільсен, як і раніше, велична в ролі Іпполіти, навіть незважаючи на те, що всі амазонки, окрім Діани, зникають з екрану після програної битви. А от з комп’ютерними спецефектами і кольоровою гаммою в “Лізі” дійсно спостерігаються серйозні проблеми – особливо як для стрічки з 300-мільйонним бюджетом, однієї з найдорожчих в історії.

Не виключено, що перезйомки поліпшили картину, оскільки невідомо, яким був початковий варіант. Але не можна не визнати, що тон готової “Ліги” носиться з одного боку в інший: наприклад, то весь світ сумує за Суперменом в занадто довгих сценах, то починається щедро присмачений жартами екшн.

jleague-big3

Завдання частково виконане: фільм вийшов значно світлішим і оптимістичнішим, ніж попередні DC-стрічки Снайдера. Але при цьому він став набагато більше схожий на опуси Marvel, причому не на кращі. У другій половині, коли члени Ліги починають активно спілкуватися і вчитися працювати як команда, стрічка значно поліпшується і, незважаючи на всі недоліки, сприймається як простий, як двері, але бадьорий і веселий блокбастер, який у більшості вилетить з голови дорогою додому з кінотеатру. Проблема в тому, що хотілося чогось більшого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *