Чорна Пантера

Чорна Пантера (Black Panther / Черная Пантера). Кінокомікс / фантастичний бойовик. США, 2018. Режисер Раян Куглер. У ролях: Чедвік Боузман, Майкл Б. Джордан, Лупіта Ніонго, Енді Серкіс, Анджела Бассет, Форест Вітекер, Данай Гуріра, Мартін Фрімен, Летиція Райт.

black-panther-poster

З 8 лютого стрічку “Чорна Пантера” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Син короля африканської країни Ваканди Т’Чалла (Боузман), він же супергерой Чорна Пантера, повертається на батьківщину після смерті батька, щоб успадкувати трон. Невдовзі виявляється, що він не єдиний претендент на звання лідера свого народу…

І знову кінокомікс від Marvel, і знову історія походження чергового супергероя. Втім, не зовсім все так, як звичайно: головний герой – африканець, дія майже повністю відбувається у його відрізаній від решти світу країні, і прив’язок до загального марвелівського всесвіту зовсім мало.

black-panther1

Формула марвелівського кінокоміксу почала вже приїдатися (таких картин виходить щороку по дві-три), але, слід віддати належне, спроби внести у неї певне різноманіття час від часу робляться. Цього разу у центрі оповіді – принц африканської країни, де старовинні обряди і двобої за корону дивовижним образом співіснують з новітніми технологіями, про які решта світу (в епоху супутників) не знає взагалі. Утопічний світ, в якому можна побачити і казкові краєвиди, і футуристичні міста (вони знову-таки одне одному анітрохи не заважають), живе своїм райським життям саме тому, що не звертає уваги на чужі проблеми, в тому числі у середовищі темношкірих. Однак і в його ворота одного дня стукає невблаганна реальність, яка нагадує, що велика могутність пов’язана з відповідальністю – і не тільки перед власним народом.

black-panther2

Ідейним противником принца Т’Чалли у стрічці стає його родич і повна протилежність, кузен-вигнанець, який ріс в Америці і всього в житті досяг сам, добровільно ставши безжальною машиною для вбивства. У нього є своя правда і свої переконання, тому стандартним лиходієм його назвати важко. Щоправда, в останній третині розчаровує те, що він оперує такими ж суперсилами, що й Пантера, тому кульмінація зводиться до двобою двох боків однієї медалі, як це часто буває в опусах Marvel (згадаймо, що Залізній Людині доводилось постійно бодатися саме з залізяками, а Атому – воювати з негідником, який так само вміє зменшуватися). Все ж таки Боузман та Джордан виявились гідними екранними суперниками: перший уособлює королівську шляхетну велич і великодушність, другий – киплячий гнів, готовий спалити все навколо.

black-panther3

Хоч у фільмі немає великих зірок на кшталт Дауні-молодшого, акторський ансамбль попрацював дуже якісно. У першу чергу слід відзначити Серкіса у ролі веселого злочинця, який значно оживляє екранні події (на жаль, він досить швидко виключається з сюжету), і Летицію Райт у ролі молодшої сестри принца, яка теж привносить у стрічку необхідний їй гумор.

“Чорна Пантера” буксує у ті моменти, коли вибирає знайомі марвелівські ходи на кшталт вищезгаданого фінального двобою та автомобільної погоні у середині фільму. Проте, незважаючи на це, вона все ж таки є одним з найбільш оригінальних творінь кіностудії Marvel останніх років, розвагою видовищною і в жодній мірі не бездумною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *