Хамелеон

Хамелеон (Le Placard / Хамелеон). Франція, 2001. Режисер Франсіс Вебер. У ролях: Даніель Отей, Жерар Депардьє, Тьєррі Лермітт, Мішель Лярок, Жан Рошфор, Мішель Омон.

НТН, неділя 13 травня, 14.55

Скромний бухгалтер Франсуа Піньйон дізнається, що його збираються звільнити з фабрики гумових виробів, де він працював багато років. Сусід на ім’я Белон пропонує бідоласі видати себе за гомосексуаліста. Побоюючись звинувачень у політичній некоректності, керівництво підприємства відразу вирішує підвищити Піньйона…

Франсуа Піньйон є одним з постійних героїв стрічок Вебера. Змінювалися часи, сюжети та виконавці (у «Татусях» і «Втікачах» Піньйона грав П’єр Рішар, у «Вечері з придурком» – Жак Вільре), а комічний персонаж залишався добрим та наївним невдахою, беззахисним перед суворими випробуваннями долі. Депардьє у власній книзі спогадів «Вкрадені листи» писав, звертаючись до режисера: «Якби на світі жили лише такі люди, як твої Піньйони, непристосовані до життя, довелося б відмінити військову службу».

У «Хамелеоні» маску Піньйона примірив Отей («Королева Марго», «Французька жінка», «Вдова з острова Сен-П’єр»). Вебер запевняє, що вигадав сценарій спеціально для цього актора: «Він геніальний лицедій рівня Чапліна і Бастера Кітона. Про нього кажуть, що з ним «смачно» працювати. Це правда. На знімальному майданчику він повністю відкритий для будь-яких пропозицій. Якось ми зробили 37 дублів однієї сцени». Отей, котрий до того 10 років не грав у комедіях (його попереднім досягненням у даному жанрі була картина Жозіан Баласко «Моє життя – пекло»), вважає «Хамелеона» серйозним фільмом: «Мені досі здається, що це глибоко драматична історія. Коли я читав сценарій, то думав, що це філософська драма про відносність людського сприйняття, з невеликими комедійними епізодами. І тільки коли ми почали дивитися у залі відзнятий матеріал, і я почув сміх усіх, хто мене оточував, то зрозумів, що це стовідсоткова комедія!»

На роль Сантіні, сильного та грубого начальника відділу кадрів, антипода головного героя, Вебер запросив Депардьє. За день до початку зйомок постановник довідався, що його улюблений актор потребує термінової операції на серце. Вебер швидко змінив план роботи над стрічкою, щоб знімати сцени з Депардьє в останню чергу. Через півмісяця Жерара відпустили з лікарні за умови дотримання режиму, він приєднався до знімальної групи і (як завжди) блискуче впорався зі своїм завданням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *