Чоу Юнь-Фат

Чоу Юнь-Фат (Chou Yun-Fat / Чоу Юнь-Фат) народився 18 травня 1955 р. на Ламмі, острові неподалік від Гонконгу, а потім разом з сім’єю перебрався у серце британської колонії. Блукаючи прийомними акторських агентств та місцевих телестанцій, юнак вирішив вступити до школи акторської майстерності, де познайомився з майбутнім постановником трюків і режисером Рінго Лемом. Набутий за кілька місяців навчання досвід Чоу використав у численних гонконгівських «мильних операх». Зіркою він став на початку 80-х, зігравши гангстера Хуї Ман-Кенга у культовому серіалі «Шанхайський пляж», а першу помітну роль виконав у 1981 р. у соціальній драмі «Історія в’єтнамця Ву», де створив образ військового з Південного В’єтнаму, який переховується у брудних кварталах Гонконгу.

«Серіальна лихоманка» набридла актору (він підписав контракт з телеканалом на 14 років), до того ж у цей час він розлучився зі своєю першою дружиною, телезіркою Кендіс Ю Он-Он. Відродження чекало на Юнь-Фата тільки у середині 80-х, коли він отримав престижний тайванський кіноприз «Золотий кінь» за роль у фільмі «Гонконг-1941» (1985). Через рік актор завоював справжню славу, знявшись у стрічці Джона Ву «Краще завтра». Чоу виявився ідеальним героєм бойовиків: критики писали, що він поєднує у собі концентрований цинізм Богарта, екранний магнетизм Іствуда та тліючий гнів Бронсона. Наступні роботи Ву («Краще завтра-2», «Найманий вбивця», «Круто зварені») зробили Юнь-Фата другим за популярністю азіатським актором (після Джекі Чана), однак він не забував і про драматичні ролі, за які тричі отримував нагороду Гонконгівської кіноакадемії і двічі – премію «Золотий кінь».

Чоу дебютував у Голлівуді в бойовику «Вбивці на заміну» (1997), де його партнеркою стала лауреатка «Оскара» [Міра Сорвіно->mira-sorvino]. Наступного року він зіграв продажного поліцейського у «Корупціонері» з Марком Валбергом, а у 1999 р. перевтілився у короля Сіаму у картині Енді Теннента «Анна і король» з [Джоді Фостер->jodie-foster].

Наступним великим успіхом актора став ліричний «епос кунг-фу» «Тигр скрадається, дракон ховається» (2000) [Анга Лі->ang-lee], де Юнь-Фат, який майже завжди грав персонажів сучасних, виконав нехарактерну для нього роль мудрого й непереможного майстра бойових мистецтв Лі Му Бая. За словами актора, його привабила можливість попрацювати над унікальним епізодом двобою у бамбуковому лісі, зйомки якого тривали три тижні. З того часу на рахунку у азіатської зірки не було великих хітів «фабрики мрій», натомість цього року Юнь-Фата можна побачити в одному з головних блокбастерів сезону – [«Пірати Карибського моря: На краю світу»->pirates-of-the-caribbean-3-ann] [Гора Вербінскі->gor-verbinsky].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *