Енді Гарсіа

Андрес Артуро Гарсіа Менендес, він же Енді Гарсіа (Andy Garcia / Энди Гарсиа), народився 12 квітня 1956 р. в Гавані в сім’ї успішного адвоката. Майбутній актор з’явився на світ разом з сіамським братом-близнюком, який за розміром був не більший за тенісний м’яч. Хірургічне втручання позбавило Енді єдинокровного родича – єдиним нагадуванням про брата залишився шрам на плечі. Через зміну політичного режиму батькам Гарсіа довелося емігрувати в Маямі у 1961 р. У дитинстві Енді мріяв про кар’єру баскетболіста, проте цьому завадила тяжка хвороба. Після школи він спробував свої сили в невеликому театрі у Флориді, а у 1978-му перебрався до Лос-Анджелесу, де грав у незалежних театральних трупах і періодично з’являвся на телебаченні.

“Почисти зуби, зміни зачіску, прибери акцент – можливо, тоді ти й знадобишся”, – порадив 21-річному Гарсіа перший продюсер “фабрики мрій”, з яким йому вдалося познайомитись. Тільки п’ять років потому, у 1983 р., він зміг отримати першу роль у кіно. У бюро з найму акторів на Енді поглянули скептично, попросили назвати прізвище і спитали, чому він прийшов, адже був потрібен виконавець ролі мексиканця. “Я актор, – заперечив Гарсіа. – Я зможу стати мексиканцем”.

Енді привернув до себе увагу у 1986 р., зігравши у кримінальній драмі Хела Ешбі “Вісім мільйонів способів померти” підступного торговця наркотиками, який, здійснивши чимало злочинів, ефектно гине від кулі поліцейського-алкоголіка (Джефф Бріджес). У “Недоторканих” (1987) [Браяна Де Пальми->brian-de-palma] актор знову мав перевтілитись у гангстера, однак талант і випадок зробили його захисником добра в одній команді з [Кевіном Костнером->kevin-costner] та [Шоном Коннері->sean-connery]. Наступні вдалі ролі Гарсіа виконав у трилерах “Чорний дощ” (1988) [Рідлі Скотта->ridley-scott] з [Майклом Дагласом->michael-duglas] та “Внутрішнє розслідування” (1989) Майка Фіггіса з [Річардом Гіром->richard-geer].

Справжньою зіркою Енді став у 1990 р., знявшись у третій частині легендарної гангстерської саги “Хрещений батько”. Актор дуже високо оцінює перші два фільми цієї трилогії і вважає, що їх треба переглядати якнайменш раз на рік. Роль Вінсента Манчіні, племінника Майкла Корлеоне, якому той передає свою злочинну імперію, принесла Гарсіа номінацію на “Оскар” за роль другого плану.

У 90-х актор з успіхом працював у найрізноманітніших жанрах. У сатиричній комедії Стівена Фрієрза “Герой” (1992) він зіграв бомжа, який краде у такого ж невдахи ([Дастін Хоффман->dustin-hoffman]) славу рятівника, у трилері “Дженніфер 8” (1992) рятував сліпу дівчину ([Ума Турман->uma-turman]) від небезпечного маніяка, а у мелодрамі Луїса Мандокі “Коли чоловік кохає жінку” (1994) його партнеркою стала [Мег Раян->meg-ryan]. Однією з найвідоміших робіт Гарсіа був гангстер, який хоче зав’язати, але стає жертвою обставин, у картині “Чим зайнятися мерцю у Денвері?”.

У 1993 р. Енді дебютував у режисурі, створивши документальну стрічку “Качао… іншого такого ритму більше немає” про кубинського музиканта “Качао” Лопеса, якого вважають винахідником мамбо. В останні роки найпомітнішою роллю Гарсіа був власник казино з [“11 друзів Оушена”->oceans-11]. Цей персонаж виявився настільки колоритним, що його повернули у продовженні, а незабаром його можна буде побачити у [“13 друзях Оушена”->oceans-13-ann].

1 коментар для “Енді Гарсіа”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *