Еллен Баркін

Еллен Баркін (Ellen Barkin / Эллен Баркин) народилась 16 квітня 1954 р. у Нью-Йорку. Акторську майстерність вона почала вивчати у 15 років у “Хантер коледжі”, потім перейшла у Вищу школу виконавчих мистецтв Нью-Йорку. За порадою викладачів, які високо цінили її експресивну манеру гри, Еллен вступила до знаменитої Акторської студії, заснованої Лі Страсбергом. Вона готувалась стати театральною актрисою, але театр розчарував її. “Перед камерою неможливо збрехати, а на сцені можна спокійно фальшивити, і ніхто цього не помітить. Сам процес створення фільму приносить мені набагато більше задоволення, ніж сцена”, – зізнається акторка.

Баркін дебютувала на сцені досить пізно, у 26 років, і тоді ж знялась на телебаченні у “мильній опері” “У пошуках завтрашнього дня”. Зігравши у 1982 р. в епізоді картини Баррі Левінсона “Ресторан”, вона була вражена атмосферою, що панує на знімальному майданчику. З того часу Еллен використовувала будь-яку можливість знятися в кіно, не нехтуючи найменшими ролями. Нарешті, у 1985 р. режисер Джим Макбрайд вирішив створити кримінальну драму “Великий кайф”, розраховану виключно на індивідуальність двох молодих акторів – Баркін та Денніса Квейда. У цій стрічці Еллен перевтілилась у помічницю прокурора Енн Осборн, послану у Новий Орлеан, щоб розслідувати темні справи місцевих поліцейських. Несподівана пристрасть до одного з них перетворює Енн на дуже зацікавлену учасницю подій.

Критики відразу помітили актрису, наділену яскравим еротизмом та віртуозною технікою виконання, а її любовні сцени з Квейдом визнали мало не найкращими в американському кіно 80-х. Баркін інтенсивно працювала у 1986-1987 рр., створюючи образи небезпечних, фатальних жінок у фільмах “Квітка пустелі”, “Поза законом”, “Зроблено в раю”, “Сієста”; в останній картині вона виконала роль, яка призначалась Мадонні.

У трилері “Красунчик Джонні” (1989) Волтера Гілла актриса зіграла небезпечну гангстершу Санні, яка звикла зраджувати усіх. Однак свою найвідомішу роль Баркін виконала в еротичному трилері Гарольда Беккера “Море кохання” (1989), де її партнером був [Аль Пачіно->al-pacino]. Героїня Еллен, продавщиця з магазину взуття, увечері перетворюється на войовничу феміністку-мисливицю. Вона потрапляє у поле зору детективів, які розслідують низку вбивств, і з одним з поліцейських у неї зав’язується роман.

Через два роки актриса продемонструвала свій комедійний талант у стрічці “Підміна” (у нашому прокаті – “Кара небесна”) Блейка Едвардса, де зіграла… чоловіка, душа якого опинилась у жіночому тілі, проте ця її робота не мала такого успіху, як попередні. На початку 90-х Баркін можна було побачити на екранах у товаристві [Джека Ніколсона->jack-nicholson] (“Друзі по нещастю”) та [Роберта Де Ніро->robert-de-niro] (“Життя цього хлопця”), а у вестерні “Дикий Білл” (1995) вона перевтілилась у легендарну бандитку з Дикого Заходу Колміті Джейн. Зараз актриса гостює на наших екранах у кримінальній комедії [“13 друзів Оушена”->oceans-13].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *