Ерік Бана

Ерік Бана (Eric Bana / Эрик Бана), справжнє прізвище якого – Банадінович, народився 9 серпня 1968 р. в Мельбурні в сім’ї хорвата та німки. В юності він обожнював автомобілі й мотоцикли, і, за словами актора, у нього досі залишилось це захоплення. Після закінчення школи Ерік працював в автосервісі, на залізниці, в барах. Він був великим прихильником афро-американського коміка Річарда Прайора (“Іграшка”, “Нічого не бачу, нічого не чую”) і одного дня вирішив випробувати себе в якості комедіанта.

bana1

Бана досить швидко досяг успіху в цій професії і з’явився на телебаченні в програмі “Нічне шоу”. Після цього його запросили в команду комедійних акторів, які знімались в телесеріалі. Через деякий час молодий комік отримав власний проект “Ерік”, який швидко переріс в “Шоу Еріка Бани”, де актор бесідував з різними знаменитостями і показував пародії. За цю передачу Бана отримав премію “Лоджи” і був названий найпопулярнішим комедіантом.

bana1

Першою великою роботою Еріка в кіно стала головна роль у стрічці “М’ясник”, знятій за біографічним твором Марка Ріда, одного з найвідоміших австралійських злочинців, який вбив 19 чоловік, а потім у в’язниці відрізав собі вуха. Головним претендентом на цю роль був Расселл Кроу, який саме тоді прославився роллю Хондо в “Скінах”, але він обрав інший проект. Бана для ролі поголив голову і набрав 30 фунтів ваги, з’їдаючи у великій кількості пончики з корицею. Фільм став в Австралії справжнім хітом, а головного виконавця, який отримав премію Австралійської кіноакадемії і приз Стокгольмського кінофестивалю, порівнювали з Робертом Де Ніро в “Таксисті”. “У нього є якості, яких не дасть жодна акторська школа, і дуже мало акторів мають їх. Цього не помітити просто неможливо”, – сказав про Еріка знаменитий американський критик Роджер Еберт.

bana1

У США Бана дебютував роллю снайпера Норма Хута в [“Чорному яструбі”->black-hawk-dawn] (2001), до якої готувався два тижні у військовому таборі у Форті Брегг. Його гра отримала високі оцінки, і актор відразу ж потрапив у два великих голлівудських проекти: озвучив одного з персонажів мультфільму диснеївської студії [“У пошуках Немо”->finding-nemo] (2003) і зіграв вченого, який перетворюється на зеленого велетня, в [“Халку”->hulk] (2003) [Анга Лі->ang-lee]. Великим успіхом Бани стала роль Гектора в [“Трої”->troy] (2004) Вольфганга Петерсена, де він переграв [Бреда Пітта->brad-pitt], однак найкращою роботою актора в США поки що залишається роль агента ізраїльської розвідки в [“Мюнхені”->munich].

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *