Самюел Л. Джексон

Самюел Л. Джексон (Samuel L. Jackson / Самюэл Л. Джексон) народився у Вашингтоні 21 грудня 1948 р., проте дитинство провів у містечку Чатнуга (штат Теннессі). Його батько рано покинув сім’ю, переїхавши до Канзасу, а маленького Сема виховували мати і бабуся з дідусем. У дитинстві він сильно хворів, довго лікувався від заїкання, відвідував музичну школу, навчаючись гри на фортепіано. Майбутній актор старанно вчився, був найкращим учнем школи, а потім був зарахований до коледжу Морхауз в Атланті на факультет архітектури. Мати довго сперечалась з ним щодо його майбутнього, бо вважала, що архітектура не зможе прогодувати її сина. Однак, провівши кілька місяців у коледжі, Джексон зрозумів своє справжнє призначення. Його сім’я не дуже вірила в акторські здібності юнака, доки він не знявся в рекламі для компанії “Crystal Hamburgers”. Завдяки ролику, в якому він з апетитом з’їдав гамбургер з цибулею, на рахунку Самюела з’явились перші гроші, зароблені акторством.

sjaks

Джексон досить рано відчув, що значить бути темношкірим у південному штаті, який славиться своєю расовою нетерпимістю. Не дивно, що вразливий хлопчик перетворився на затятого активіста за права афро-американців. У 1968 р., коли Самюелу виповнилося 20, після чергової студентської демонстрації на підтримку Мартіна Лютера Кінга його тимчасово виключили з Морхауза. Два тижні він не відвідував заняття, а потім знову розпочав свої акції на підтримку темношкірих. Джексон мало не потрапив до в’язниці, і його знову виключили. Закінчити коледж йому вдалося лише чотири роки потому.

sjaks

У 1972 р. Самюел перебрався до Нью-Йорка, де почалася його професійна кар’єра на сцені, в кіно і на телебаченні. Протягом перших десяти років, проведених у місті, він вирізнявся з-поміж сотень напівголодних акторів старанністю, дисциплінованістю і тим, що виступав на Нью-Йоркському Шекспірівському фестивалі. Пізніше актор брав участь у репетиціях Білла Косбі, а також зіграв кілька ролей на телебаченні. Перша важлива подія у кар’єрі Джексона відбулася у 1981 р., коли постановку “Солдатська історія” за його участю побачив тоді ще нікому невідомий режисер Спайк Лі. Їх зустріч започаткувала довгу й плідну співпрацю.

sjaks

Довгий час суттєвою завадою на шляху Самюела до великого кіно була його пристрасть до алкоголю та наркотиків, проте йому вдалося перебороти цю залежність. Образ наркомана у “Лихоманці у джунглях” (1991) Спайка Лі приніс актору премію Каннського фестивалю, а кілер-філософ Джулс у [“Кримінальному чтиві”->pulp-fiction] (1994) Квентіна Тарантіно – номінацію на “Оскар” за роль другого плану. Після цього ім’я Джексона у титрах стало запорукою успіху, що підтвердили стрічки [“Міцний горішок-3”->die-hard-3], “Час вбивати”, “Джекі Браун”, “Правила бою”, [“Невразливий”->unbreakable], а також участь актора у такому масштабному проекті, як друга трилогія “Зоряних війн” Джорджа Лукаса.

2 коментаря для “Самюел Л. Джексон”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *