Роланд Еммеріх

Роланд Еммеріх (Roland Emmerich / Роланд Эммерих) народився 10 листопада 1955 р. у Штутгарті (ФРН). Закінчивши школу в містечку Зіндельфінген біля Штутгарту, він три роки пропрацював у рекламному бізнесі, а у 1977 р. вступив до Мюнхенської школи телебачення та кіно. Його дебютна робота «Принцип Ноєвого ковчега» відкривала конкурсний показ фільмів на Берлінському фестивалі 1984 р. Критики досить високо оцінили картину, і її відразу купили прокатники двадцяти країн. Цей успіх дозволив початківцю заснувати власну кінокомпанію «Centropolis Films».

emm1

Наступними стрічками Еммеріха були містична картина «Вступаючи в контакт» (1985) та казка «Переслідування привида» (1987), в якій схожий на головного персонажа «Інопланетянина» привид допомагав двом юним кінематографістам. Після того, як Роланд створив фантастичний бойовик «Місяць-44» (1990) – наймасштабніший фільм, знятий у ті роки в Німеччині, він отримав запрошення з Голлівуду.

На «фабриці мрій» режисер дебютував стрічкою «Універсальний солдат» (1992) за участю двох акторів-кікбоксерів, яким тоді пророкували зоряну кар’єру, – Жан-Клода Ван Дамма та Дольфа Лундгрена. Ролі, зіграні у картині Еммеріха, досі залишаються найкращими у їх доробку. У США цей фільм пройшов непогано, в інших країнах став хітом. «Зоряні ворота» (1994) довели, що успіх попередньої роботи Роланда не був випадковим, а [«День Незалежності»->independence-day] (1996) дозволив йому потрапити до «вищої ліги» постановників блокбастерів. У багатьох викликав подив факт, що стрічку, в якій президент США сідає у винищувач і летить на бій з прибульцями, зняв німець. Однак у «Дні Незалежності» Еммеріх настільки ретельно відтворив усі «патріотичні» штампи Голлівуду, що кінцевий результат більше нагадував гру у «стовідсотково американський» фільм, де надмірний пафос межував з прихованою самоіронією.

emm1

Щось подібне можна помітити і в наступній картині режисера – [«Годзілла»->godzilla] (1998). У цьому блокбастері рятувати Мангеттен від велетенської рептилії доводиться… французам на чолі з Жаном Рено. Американці гумору не зрозуміли, і стрічка принесла значно менше грошей, ніж очікували продюсери. Немовби намагаючись виправдатись, Еммеріх створив дійсно «стовідсотково американський» фільм з промовистою назвою «Патріот» (2000). Щоправда, головні ролі у ньому виконали австралійці Мел Гібсон та [Хет Леджер->heth-ledger], а зняв картину французький оператор Калеб Дешанель.

emm1

Стрічка добре пройшла в прокаті, але цього разу Еммеріху дісталось від критиків. Список претензій до авторів «Патріота» виявився досить довгим – від звинувачень у надмірній жорстокості батальних сцен до заяв про те, що фільм є частиною президентської кампанії республіканців. Наступна картина Роланда Еммеріха [«Післязавтра»->day-after-tomorrow] (2004) теж не вбереглась від критичних зауважень, однак також стала хітом, а зараз на наші екрани вийшов новий твір режисера – «10 000 років до нашої ери».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *