Старим тут не місце

Старим тут не місце (No Country for Old Men / Старикам тут не место). Кримінальна драма. США, 2007. Режисери [Джоел та Етан Коени->coens]. У ролях: [Томмі Лі Джонс->tommy-lee-jones], [Хав’єр Бардем->javier-bardem], Джош Бролин, [Вуді Харрелсон->woody-harrelson], Келлі Макдональд, Гаррет Діллахант.

count

Луелін Мосс (Бролін) – житель маленького техаського містечка, який на місці бандитської розбірки знаходить валізу з великою сумою грошей. Його переслідують найманий вбивця Антон Чігур (Бардем) і місцевий шериф Ед Белл (Джонс).

Коли Коени запросили на роль Хав’єра Бардема, той відповів: “Я не вожу автомобіль, погано розмовляю англійською і ненавиджу насилля”. “Саме тому ми тебе й беремо”, – відповіли Коени. Як зразок для зачіски персонажа Коени використали фотографію власника борделю, зроблену у 1879 р. Бардем сказав, що з такою зачіскою він у наступні два місяці не зможе звабити жодної жінки, однак це не завадило йому отримати “Оскар” за роль другого плану.

Коени спочатку не хотіли робити проби на роль Мосса для Джоша Броліна, який тоді знімався у “Грайндхаузі” Квентіна Тарантіно та Роберта Родрігеса. У перерві між зйомками актор попросив їх зробити пробу за його участю: Родрігес став оператором, а Тарантіно зрежисував епізод. Для зйомки використали цифрову камеру, взяту на знімальному майданчику, вартістю майже мільйон доларів. В результаті проба вийшла однією з найбільш масштабних.

Яскраву епізодичну роль кілера Карсона Веллса виконав Вуді Харрелсон. У романі Кормака Маккарті, за яким знято фільм (але не в самому фільмі), Белл розповідає про те, що у місті Сан-Антоніо вбито федерального суддю. У 1979 р. в Сан-Антоніо дійсно вбили федерального суддю (дія стрічки відбувається у 1980 р.); злочин скоїв батько Вуді – найманець Чарлз Харрелсон.

Стрічка отримала чотири “Оскари” – за найкращий фільм, режисуру, сценарій та чоловічу роль другого плану.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *