Джеймс Макевой

Джеймс Макевой (James McAvoy / Джеймс Макэвой) народився у 1979 р. у Глазго (Шотландія). Точна дата його дня народження досі залишається таємницею: різні джерела називають 1 січня, 21 квітня та 1 вересня. Його мати Ліз Джонстон працювала медсестрою у психіатричній клініці. Батько, якого теж звуть Джеймс Макевой, пішов з сім’ї, коли хлопцю було сім років; з того часу вони бачились лише один раз, коли майбутньому актору було 13 років. Після розлучення батьків Джеймс та його сестра Джой переїхали до батьків матері. Зараз Джой – відома співачка у шотландській групі “Streetside”.

mcav

У дитинстві Макевой хотів стати священиком, проте у 1995 р. до школи, де він вчився, завітав режисер Дейвід Хайман, який розповів історію про те, як співпрацював з Арнольдом Шварценеггером. Розповідь справила враження на Джеймса, і того ж року Хайман запросив його знятись у картині “Сусідня кімната”. Макевой вступив до Королівської шотландської академії музики і драми, після закінчення якої у 2000 р. переїхав до Лондона. Там він певний час ділив кімнату з австралійцем Джессі Спенсером, зараз відомим за серіалом “Хаус”. Тоді Джеймс часто хвилювався, що у нього немає таланту, та це не заважало йому з все більшим успіхом грати на сцені та у телесеріалах. Першим проривом стала роль Лето Атрідіса Другого у серіалі “Діти Дюни”, однак це не врятувало актора від депресії, яка сягнула вершини у 2004 р.: у той час Джеймс тільки пив і роздумував, чи не записатися йому у воєнно-морський флот.

mcav

Життя Макевоя змінилося після ролі Стіва Макбрайда у серіалі “Без сорому”: його визнали новою молодою зіркою Британії, а екранна партнерка Джеймса Енн-Марі Дафф, старша за нього на дев’ять років, стала його супутницею і в житті. Вони одружилися 18 жовтня 2006 р., а до того часу актор вже встиг зробити вражаючу кар’єру, прославившись у Голлівуді завдяки ролям фавна Містера Тумнуса у “Хроніках Нарнії” та доктора Ніколаса Геррігана в “Останньому королі Шотландії”. Остання робота принесла Макевою номінацію на премію Британської кіноакадемії; приз дістався іншому, але Джеймс вже має на своєму рахунку одну таку нагороду (його відзначили як найкращу молоду зірку 2006 р.), а також премію журналу GQ “Чоловік року”.

Зараз Макевоя називають найяскравішою молодою зіркою британського кіно: драма “Спокута”, де він виконав головну чоловічу роль, принесла йому номінацію на “Золотий глобус” і була одним з головних претендентів на “Оскар”, а незабаром актора можна буде побачити у бойовику [“Особливо небезпечний”->wanted-ann] з [Анжеліною Джолі->angelina-jolie]. У хіт-параді найбільш сексуальних акторів сучасності Макевой посів п’яте місце, поступившись [Метту Деймону->matt-damon] та [Бреду Пітту->brad-pitt], але випередивши [Джонні Деппа->johnny-depp] й [Вілла Сміта->wiil-smith].

mcav

Найскладнішою частиною своєї роботи Маевой вважає любовні сцени: “З точки зору соціального етикету це все одно, що йти мінним полем, зберігаючи при цьому шляхетний вигляд. От чому на зйомках еротичних сцен я зазвичай вдаю повну байдужість”. Джеймс вміє грати на барабанах, гітарі та піаніно. З книжок він віддає перевагу фантастиці (“Дюна”, “Володар перснів”, “Хроніки Нарнії”), а його улюблений серіал – “Зоряний шлях”.

4 коментаря для “Джеймс Макевой”

  1. Актор, про якого можна сказати просто й коротко – милий, як котик, що тихенько спить, скрутившись клубочком у кутку. Його просто неможливо собі уявити у ролі поганця чи злодія, у нього занадто добрий та ніжний погляд!Особливо він сподобався у ролі музиканта-картяра у “Пенелопі”, де він просто зачарував “гарячою” сумішшю щирості й краси!Так само, як і в “Джейн Остін” та “Спокуті”. А ще не можна не згадати його у велосипедках й бейсболці в епізодах “Уімблдона”; хоч ті епізоди й незначні, але побачивши його в “образі”, забути просто неможливо! Що ж до акторського таланту Мак Евоя, то тут говорити досить важко, адже нічого “яскравого” якось на думку не спадає, проте мені здається, що це ще тільки початок.

  2. Прекрасний актор, багатогранна особистість. Бачила багато фільмів за його участі, особливо сподоболись “Діти Дюни” і “Хроніки Нарнії”. А який в нього приємний голос …

  3. “Джейн Остен”, “Пенелопа” та “Спокута” або розбиті серця дівчат.

    Творча кар’єра Джеймса МакЕвоя, як не важко це визнавати, не визначається якимись особливими досягненнями, але спроби зроблені вдалі, що й підтверджується численними кінонагородами та публічними виступами. Можливо, в цьому й полягає якийсь дивний “солодкий присмак” після перегляду стрічок за його участю. Невгамовний Карл Колт, добрий Містер Тумнус та надзвичайний Том Лефрой – усі ці персонажі несуть в собі певний промінь віри та спогади про книги, прочитані в дитинстві. Іноді складається враження, що актор приречений грати або коротконогих монстриків, або цинічних красунчиків, чиї погляди змушують трепетати дівочі серця. Нагороди й визнання не змусять себе чекати, тому запасіться терпінням, пані та панове, ви ще почуєте його промову з приводу отримання головної нагороди Кіноакадемії.
    Але повернімося до предмета дискусії, як казава Бальзак, згадаймо Джеймса МакЕвоя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *