Явище

Явище (The Happening / Явление). Трилер. США, 2008. Режисер [М. Найт Шаямалан->m-nite-shyamalan]. У ролях: [Марк Валберг->mark-walberg], Зої Дешанель, Джон Легуїзамо, Ешлін Санчез.

Що викликає новий, несподіваний і невідворотний збій у поведінці все більшої кількості людей? Викладач середньої школи з Філадельфії Еліот Мур (Валберг) з сім’єю та друзями намагається врятуватись від загадкового та смертоносного явища. Ховаючись на полях Пенсільванії, вони бачать, що ніде не зможуть втекти від небезпеки.

happening

Ідея фільму спала на думку Шаямалану, коли він вів машину у сільській місцевості, розглядаючи рослинність за вікном. “Я їхав у Нью-Йорк, – згадує режисер, – був чудовий день, дерева звисали над шосе, і я раптом подумав: “А що було б, якби одного дня природа повстала проти нас?”. Перший варіант сценарію був досить напруженим, але коли до роботи підключилася студія “ХХ сторіччя – Фокс”, її керівники запропонували Шаямалану піти ще далі і нагнітати напругу і відчуття жаху до межі, яку ще ніхто не наважувався перетнути. Режисер планував зняти сучасне кіно у стилі параноїдальних трилерів про “холодну війну” 50-60-х років, які лякали відчуттям наступаючого кінця світу. Проте він вирішив піти ще далі, вигадавши найбільш неймовірний спосіб загибелі людства: “Врешті-решт, те, що забезпечує існування живих істот, – це інстинкт триматися подалі від того, що може спричинити шкоду, захищати себе і один одного. Але що трапиться, якщо цей інстинкт зникне? Дуже швидко усе перевернеться з ніг на голову”.

1 коментар для “Явище”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *