Явище

Здається, Шаямалан зробив висновки з касових невдач своїх попередніх робіт [“Таємничий ліс”->village] та [“Дівчина з води”->lady-in-water]: у його новій стрічці лірика займає далеко не перше місце. Почуття героїв все ще хвилюють режисера не менш, ніж небезпеки, які їх оточують, проте цього разу він приділив багато уваги і небезпекам, подарувавши глядачам відчутну дозу напруги.

happening

Загроза виглядає одночасно фантастичною і набагато реальнішою, ніж, скажімо, у тій самій “Дівчині”. Спосіб, яким постановник звільняє планету від людства, простий і невідворотний, як смерть загалом: у найкращі моменти фільму носіями зла стають найбільш звичайні речі – скажімо так, щоб не розкривати спойлери. Про причину біди здогадатись не так вже й важко, на неї Шаямалан натякає цілим набором кадрів вже з самого початку, тому любителі сюрпризів у стилі “Шостого почуття”, мабуть, знову будуть розчаровані. Фільм не такий страшний, як обіцяв прес-реліз, крові у ньому небагато (у порівнянні зі, скажімо, будь-якою з “Пилок”), але є кілька сцен, що запам’ятовуються (наприклад, та, де пістолет переходить з рук у руки), відчуття приреченості передане добре, тому необхідний рівень напруги підтримується весь час.

happening

Що ж стосується людей, то цього разу у центрі знову опинилась вже знайома за деякими попередніми роботами постановника тема охолодження почуттів у шлюбі. Щоправда, про кризу у стосунках героям доводиться швидко забути, зайнявшись порятунком своїх життів та життя маленької дівчинки, дочки їхнього друга. Чужа дитина, яка мало не на їхніх очах стає сиротою, лікує недуги шлюбу головних героїв і стає запорукою по-справжньому емоційного фіналу. [Валбергу->mark-walberg] не вдалося затьмарити свою гру у [“Відступниках”->departed], однак роль у “Явищі” належить до його найбільш успішних (та найбільш незвичних) робіт, і Дешанель теж демонструє добру гру.

Режисер також торкається теми панічного страху перед терактами, яка зараз панує у США, і того, наскільки по-різному люди реагують у подібних екстремальних обставинах. Проте в обох випадках він не сказав нічого принципово нового у порівнянні з тим, що ми бачили у фільмах останніх років.

happening

Підсумок: “Явище” не стало явищем ані в кіно, ані в жанрі трилера, але це непогана і досить напружена стрічка, з якою непогано проведуть півтори години (невеликий метраж – додатковий плюс) усі, крім тих, хто ще чекає від Шаямалана чогось надзвичайного (а таких, напевно, залишилось небагато).

4 коментаря для “Явище”

  1. Фільм просто супер!!!!!!!!!!!!!! Я подивилась його на одному діханні!!!!!

    Після такого дійсно варто замислитися над тим, що природа може від нас втомітися и викинути щось подібне))))

  2. Тих, хто чекає від “Шаямалана чогось надзвичайного” повірте ще дуже і дуже багато! А він дійсно поступово переходить в розряд талановитих режисерів, які знімають середнє кіно (“Дівчина із води”, “Явище”). А ось з “Таємничім лісом” не дуже зрозуміло. На чому Ви базуєтесь, коли записуєте цей фільм у касові невдачі? Хіба $256,697,520 по світу замало при бюджеті в $71,682,975? Не думаю…

  3. Дивлячись з чим порівнювати. Якщо з результатами “Шостого почуття” та “Знаків”, то дійсно не так вже й багато, принаймні продюсери очікували більшого. Мабуть, краще було сказати “відносні касові невдачі”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *