Тоні Скотт

Ентоні Д. Л. Скотт, він же Тоні Скотт (Tony Scott / Тони Скотт) народився 21 липня 1944 р. у невеликому містечку Стоктон-он-Тіз у Північно-Східній Англії. Його мати – актриса Елізабет Скотт. Тоні ріс з двома старшими братами, Френком та Рідлі. Майбутній режисер починав свою кар’єру як актор: у 16 років він знявся у дебютній короткометражці свого 23-річного брата Рідлі “Хлопчик на велосипеді”. Тоні закінчив Королівський коледж мистецтв, в якому раніше вчився його брат, і збирався стати художником, але невдовзі приєднався до брата, який займався виробництвом реклами. Протягом двох десятиліть він зняв близько тисячі рекламних роликів для британського телебачення. Після того, як на рубежі 70-х та 80-х Голлівуд з успіхом почали завойовувати англійські режисери (Алан Паркер, Едріан Лайн, Х’ю Хадсон, Рідлі Скотт), Тоні Скотта теж запросили на “фабрику мрій”.

tscott1.jpg

Спочатку режисер хотів екранізувати роман Енн Райс “Інтерв’ю з вампіром”, проте йому не вдалося домовитися з компанією “Метро-Голдвін-Маєр” про запуск проекту. У цієї студії був власний сценарій про вампірів, за яким Скотт зняв фільм “Голод” (1982) з Катрін Денев та Дейвідом Боуї. Він не мав великого успіху, тому Тоні повернувся до реклами та музичного відео. У 1985 р. продюсери Дон Сімпсон та Джеррі Брукхаймер запропонували постановнику створити високобюджетну картину “Ас”, схожу на півторагодинну рекламу американських військово-повітряних сил. Стрічка не сподобалась критикам, однак стала великим хітом, отримала “Оскар” за пісню і зробила зіркою [Тома Круза->tom-cruise].

tscott2.jpg

Репутацію Скотта як комерційного режисера зміцнив комедійний бойовик “Поліцейський з Беверлі Хіллз-2” (1987) з Едді Мерфі. Після невдалої кривавої драми “Помста” (1989) з Кевіном Костнером та Ентоні Квінном Тоні зняв ще одну стрічку з Крузом – “Дні грому” (1990), перенісши формулу “Аса” у середовище автогонщиків. Картина добре пройшла у прокаті, як і наступна робота постановника – бойовик “Останній бойскаут” (1991) з Брюсом Віллісом.

tscott3.jpg

Серйозним режисером Скотта почали вважати лише у 1993 р., коли він екранізував сценарій Квентіна Тарантіно “Справжнє кохання”, поєднавши при цьому притаманну “дорожньому кіно” легкість оповіді, жорстокість “Диких серцем” та ліричну поетику “Бонні і Клайда”. Після військової драми “Червоний приплив” (1995) Тоні зняв трилер [“Фанат”->fan] (1996) з [Робертом Де Ніро->robert-de-niro], техно-трилер “Ворог держави” (1998) з [Віллом Смітом->will-smith] та [Джином Хекменом->gean-haekman] і [“Шпигунські ігри”->spy-games] (2001) з [Робертом Редфордом->robert-redford] і [Бредом Піттом->brad-pitt]. В останні роки режисер отримав можливість попрацювати над кількома більш авторськими проектами (“Гнів”, [“Доміно”->domino]), а у 2006 р. зняв фантастичний трилер “Дежа вю” з Дензелом Вашингтоном. Зараз на наших екранах демонструють нову роботу Скотта – трилер “Захоплення підземки 123” з [Дензелом Вашингтоном->denzel-washington] та Джоном Траволтою у головних ролях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *