2012

2012 (2012 / 2012). Фільм-катастрофа / фантастика. США, 2009. Режисер [Роланд Еммеріх->roland-emmerich]. У ролях: [Джон К’юсак->john-cusak], [Аманда Піт->amanda-pit], Олівер Платт, [Чіветель Еджиофор->chewetel-ejiofor], [Тенді Ньютон->tandy-newton], [Вуді Харрелсон->woody-harrelson].

Вчені дізнаються про різку зміну температури ядра Землі, що призведе до катаклізмів у вигляді землетрусів, зникнення більшості міст і країн. Найбільші держави планети таємно будують величезні ковчеги, в яких зможуть врятуватись лише вибрані…

poster2012.jpg

Ідея “2012” народилася у голові сценариста, продюсера і композитора картини Гарольда Клозера. “У кожної цивілізації на Землі є свій міф про потоп, – пояснює він. – Усе починає руйнуватись, суспільство перестає нормально функціонувати, і планета оновлюється. Комусь з людей дається другий шанс, щоб покласти початок новій культурі, новому суспільству, новій цивілізації”. Ідея остаточно сформувалась, коли Клозер та Еммеріх знайшли нетривіальну зачіпку для новітньої історії потопу. 13-й цикл календаря майя закінчується 21 грудня 2012 р., а далі нічого немає. Мільйони дуже різних людей вірять, що у 2012 р. відбудеться якийсь суспільний чи духовний зсув. Режисер розумів, що подібний сюжет буде близьким людині у сучасному суспільстві: існує багато політичних та філософських аспектів, які підсилюють відчуття катастрофи.

Зйомки “2012” проходили у Ванкувері і тривали п’ять місяців. Їх розбили на п’ять етапів, і вони відбувались на п’яти різних майданчиках. Також було використано особливі декорації, які імітували міські вулиці і складались з величезного пересувного майданчика з деревами і блакитного екрана. В околицях канадського міста Камлупс створили декорації, які зображують Єлоустонський парк і гори Тибету. Робота над відзнятим матеріалом відбувалась у Лос-Анджелесі, де також зняли ще кілька сцен. За словами оператора Майка Везіни, до того, як будувались декорації і розроблялись трюки, вирішувалось питання, які спецефекти буде створено на комп’ютері, а які буде знято на камеру з використанням комбінованих зйомок. “У фільмі ви побачите усі можливі природні катаклізми – землетруси, велетенські розломи, виверження вулканів, і буде знищено кілька міст, – каже майстер спецефектів Марк Вайгерт. – Нам довелося багато працювати, щоб зробити візуальні ефекти для кожного з цих епізодів”.

1 коментар для “2012”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *