Солт

Солт (Salt / Солт). Шпигунський трилер. США, 2010. Режисер Філіп Нойс. У ролях: [Анжеліна Джолі->angelina-jolie], [Лів Шрайбер->liev-shriber], Чіветел Еджиофор, Зої Лістер Джонс, Яра Шахіді.

salt_per.jpg

Агент ЦРУ Евелін Солт (Джолі) поклялася служити вірою і правдою своїй країні. Тепер їй треба це довести, оскільки перебіжчик звинувачує її у тому, що вона російський секретний агент. Солт тікає і використовує усі свої таланти, щоб вижити і врятувати свого чоловіка…

Робота над сценарієм “Солта” тривала довго. Кінодраматург Курт Віммер вперше згадав про нього у 2002 р. П’ять років тому в Інтернеті з’явився один з варіантів сценарію картини. Незважаючи на захоплюючий сюжет, сценарій довго не могли запустити у виробництво, оскільки постановка потребувала солідного бюджету та хороших акторів. Довгий час жодна студія не ризикувала зв’язуватись з “Солтом”, хоча на різних етапах за проект бралися відомі режисери. Філіп Нойс вперше почув про сценарій у 2006 р., коли компанія “Соні” почала всерйоз думати про постановку. В ті дні твір відшліфовував Террі Джордж, і Нойс вирішив почекати результатів. У січні 2007 р. студія “Коламбія” офіційно придбала права на сценарій Віммера і домовилась з Нойсом.

Дуже багато залежало від вибору головного виконавця: він повинен був переконливо виглядати у витончених психологічних двобоях, непогано володіти прийомами східних єдиноборств і розмовляти російською мовою майже без акценту. У травні 2008 р. Нойс запропонував роль Солта [Тому Крузу->tom-cruise], однак той швидко відмовився: згідно з однією версією, актор вимагав забагато грошей і повного контролю над проектом, згідно з іншою – хотів повністю переписати сценарій. Режисер каже, що Круз побоювався, що його герой буде надто схожим на Ітана Ханта з “Неможливої місії”.

Щойно вакансія головного героя звільнилась, продюсер Емі Пескал зробила несподіваний хід. Вона була багато років знайома з Анжеліною Джолі, і вони давно мріяли створити шпигунський кіносеріал з жінкою у головній ролі. Пескал послала сценарій Джолі, якій він сподобався. Невдовзі після народження близнюків Нокса Леона та Вів’єн Маршелін актриса почала тренуватись, щоб увійти в колишню форму. У вересні 2008 р. Нойс, Віммер та продюсер Лоренцо ді Бонавентура приїхали до палацу Міраваль на півдні Франції, де у той час жили Анжеліна, Бред Пітт та їх діти. “Ми провели там кілька днів, – згадує постановник. – Ми обговорювали сценарій, хто як його бачить, чи можна перетворити героя-чоловіка на героя-жінку, що для цього потрібно зробити. На базі цих розмов і дискусій було написано нову версію сценарію”. Черговим “переписувачем” став Браян Хелгеленд. Прочитавши його версію, Джолі дала офіційну згоду, відмовилась від усіх інших запрошень і півроку тренувалась у спортзалі, щоб прийти на знімальний майданчик в ідеальній формі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *