Скайлайн

Скайлайн (Skyline / Скайлайн). Фантастичний бойовик. США, 2010. Режисери Грег та Колін Страус. У ролях: Ерік Балфур, Дональд Фезон, Скотті Томпсон, Дейвід Заяс, Бріттані Денієл, Крістал Рід.

skyline-poster.jpg

Група людей, прокинувшись після вечірки у квартирі одного з верхніх поверхів хмарочосу, бачить дивні вогні на горизонті, які затягують у себе людей. Невдовзі стає зрозуміло, що це вторгнення і що інопланетяни хочуть знищити людство.

Режисер та спеціаліст з комп’ютерних ефектів Грег Страус якось дивився на Лос-Анджелес з вікна багатоповерхового будинку, де він живе. У нього виникла ідея: а раптом кінець світу буде відбуватись за вікном, і люди зможуть спостерігати за ним, як у кіно? Він ніяк не міг позбутися цієї думки і почав обговорювати її зі сценаристами Джошем Кордесом та Лаямом О’Доннеллом. Поступово вони разом збудували сюжет. На початку 2009 р. брати Страуси, Кордес і О’Доннелл остаточно домовилися щодо концепції майбутньої стрічки під час ділового сніданку. Саме тоді почалась фінансова криза, і запустити фільм у виробництво стало неймовірно важко. Брати вирішили купити обладнання на власні гроші і знімати кіно на своїх умовах.

Страуси, на рахунку у яких була не дуже вдала режисерська робота “Чужий проти Хижака: реквієм”, розуміли, що повинні зберегти повний творчий контроль над проектом, тому не стали продавати його великим студіям, зробивши ставку на незалежність. “Не ми вигадали такий метод роботи, – каже О’Доннелл, – однак ми стали першими, хто вирішив зняти таким чином високобюджетну жанрову стрічку. Я рекомендую застосовувати цей спосіб усім, хто стомився від студійної політики”. Спочатку Кордес та О’Доннелл написали сценарій. У жовтні 2009 р. брати Страус у вихідний день за допомогою друзів зняли демонстраційний ролик майбутньої картини. Вони зробили це для того, щоб зрозуміти і відчути, яким буде візуальний стиль “Скайлайну”, але пізніше, коли режисери змонтували ролик і додали у нього спецефекти, він став їх основною зброєю на переговорах з потенційними інвесторами. За допомогою агентства САА проект вдалося профінансувати дуже швидко.

У січні 2010 р. з’явилось повідомлення, що брати Страус почали підготовку до зйомок нового фантастичного бойовика. Однією з найбільш економічно вигідних знахідок було рішення працювати у хмарочосі, де живе Грег Страус: ця будівля коштує 80 млн. доларів, вона зовсім нова, і у ній ще ніхто нічого не знімав. Режисери з самого початку вирішили, що у стрічці не буде зірок: у них не було грошей на гонорари знаменитостям і не було часу на довгі очікування, коли у зірки з’явиться “вікно” у знімальному графіку. Головною зіркою фільму була його концепція, тому Страуси могли вибирати цікавих акторів, які підходили для тієї чи іншої ролі. Спецефекти Грег та Колін зробили на базі власної компанії, а також скористались послугами фірми Amalgamated Dynamics.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *