Мія Васіковська

Мія Васіковська (Mia Wasikowska / Миа Васиковска) народилась 14 жовтня 1989 р. у Канберрі (Австралія). Її батьки переїхали з Польщі задовго до народження дочки, тому сьогодні Мія вважає себе корінною австралійкою, хоча й згадує з повагою про своє польське коріння. Її батько – художник-колажист, мати – професійний фотограф. З дев’яти років майбутня актриса серйозно займалась балетом: до 15 років вона танцювала по 35 годин на тиждень. Мія мріяла бути прима-балериною і виступати у театрі, проте до 15 років вона охолола до цих занять. Пізніше Васіковська зізналась в інтерв’ю журналісту Daily Record, що балет виявився для неї занадто ідеальним, що він вимагав занадто досконалості від неї особисто, від її тіла та духа.

wasikowska1.jpg

Балет був не єдиним захопленням Мії: вона з дитинства займалась фотографією разом з матір’ю, часто супроводжувала батьків у поїздках і допомагала в організації виставок. Можливо, Васіковська стала б відомим фотографом, якби у 2004 р. їй не запропонували спробувати себе у кіно.

wasikowska2.jpg

Акторським дебютом майбутньої Аліси стала роль Лілі Вотсон в австралійському серіалі “Усі святі”. Знявшись у двох епізодах, Мія отримала другорядну роль дівчини-підлітка Лайли у повнометражному фільмі “Вбивство у передмісті”. За роботу у цій кримінальній драмі її відзначили премією Австралійського кіноінституту у номінації “Найкращий дебют”, незважаючи на те, що перед зйомками Васіковська хвилювалась, вважала, що застара для своєї героїні і що у неї замало знань. Після цього на Мію посипалися ролі, і буквально за рік її запросили у п’ять кінопроектів. Свою першу роль на американському континенті актриса виконала у серіалі “Лікування”. Їй дістався дуже складний психологічний образ дівчини Софії, яку зґвалтував тренер. Посттравматичний синдром перекреслив для Софії усі надії на олімпійське майбутнє.

wasikowska3.jpg

Після закінчення зйомок “Лікування” Мія повернулась в Австралію, де знялась у моторошній постапокаліптичній зомбі-короткометражці “Я кохаю Сару Джейн”. Пізніше її покликали у Голлівуд на зйомки картини “Виклик”, де їй вперше довелося працювати на майданчику із зіркою першої величини – [Денієлом Крейгом->daniel-craig]. Васіковська також знялась у трилері “Крокодил” (2007), драмі “Вересень” (2007) і зіграла дівчину на ім’я Елінор Сміт в американській драмі “Амелія” (2009). [“Аліса”->alice-in-wonderland] (2010) [Тіма Бертона->tim-burton], на головну роль в якій Мію зовсім несподівано вибрали, стала великим прокатним хітом і дозволила акторці стати екранною партнеркою [Джонні Деппа->johnny-depp], [Гелен Бонем-Картер->helen-bonham-carter] та багатьох інших знаменитостей. Зараз на наших екранах демонструють комедію “Дітки в порядку”, в якій Васіковська виконала одну з головних ролей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *