Джеймс Каан

Джеймс Каан (James Caan / Джеймс Каан) народився 26 березня 1940 р. у Бронксі (штат Нью-Йорк), в сім’ї єврейських іммігрантів з Німеччини, Софі та Артура Каан. Вирішив присвятити себе акторству, коли навчався у коледжі. Вчився в університеті штату Мічиган, грав у футбол за університетську команду. У 1960 р. почав займатися у студії Сенфорда Мейснера “Neighborhood Playhouse”. Джеймс дебютував у п’єсі “I Roam”, однак після чотирьох вистав покинув театр, тому що у нього не склались стосунки з актором Френчо Тоном. Він знайшов постійну роботу на телебаченні, першу роль у кіно виконав у 1963 р. (“Ніжна Ірма”), а через два роки зіграв автогонщика у фільмі Говарда Хоукса “Червона лінія 7000”, здобувши таким чином репутацію спортсмена і справжнього чоловіка. Цей імідж Каан підтримував не лише на екрані, а й у житті, ставши врешті-решт майстром шостого дану карате, який йому присудила міжнародна асоціація з цього різновиду бойових мистецтв.

caan1.jpg

У 1970 р. Джеймс отримав роль у серіалі “Пісня Браяна”. У кіно справжній успіх прийшов до нього з картинами Копполи “Люди дощу” (1969) та “Хрещений батько” (1972). Роль Сантіно в останній стрічці принесла актору номінацію на премію Кіноакадемії і досі залишається найвідомішим зі створених ним на екрані образів. У його виконанні старший син гангстера Дона Корлеоне був шибайголовою, в якому поєднувались дитяча щирість, нахабна самовпевненість та запальність, що часом перетворювалась на звірячу жорстокість. Завдяки цій роботі Каан зарекомендував себе як рідкісний для “фабрики мрій” характерний актор, чия посмішка то сяє безтурботністю, то нагадує невротичний оскал.

caan2.jpg

Після цього успіху Джеймс зробив кілька помилок: він мав шанс знятися у таких стрічках, як “Політ над гніздом зозулі”, “Супермен”, “Апокаліпсис сьогодні”, “Крамер проти Крамера”, але щоразу відповідав відмовою. Кілька фільмів за участю Каана провалились у прокаті; не став подією і його режисерський дебют “Сховай там, де всі побачать” (1980), де Джеймс зіграв розлученого батька, який бореться за своїх дітей. Того ж року на екрани вийшов “Злодій” Майкла Манна, де актор перевтілився у професійного злочинця, змушеного здійснити крадіжку коштовностей.

caan3.jpg

На початку 80-х Каан пережив душевну кризу, пов’язану з наркотиками і руйнуванням сім’ї. П’ять років він не знімався, працюючи тренером з бейсболу. У кіно Джеймсу допоміг повернутися Коппола, запросивши у свій фільм “Сад каміння” (1987), проте справжнім великим поверненням для актора став трилер [“Мізері”->misery] (1990). З того часу він знявся у багатьох популярних стрічках, серед яких – “Медовий місяць у Лас-Вегасі”, [“Стирач”->eraser], “Блакитноокий Міккі”, “Шлях зброї”. Незабаром Каана можна буде побачити у комедії “Кримінальна фішка від Генрі”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *