Тачки-2

Те, що студія “Піксар” слідом за своїми конкурентами зайнялась створенням продовжень своїх хітів, у багатьох викликав побоювання: ці майстри завжди славилися вмінням находити свіжі сюжети та ходи. Однак поки що “піксарівці” доводять, що боятися нема чого: і минулорічна “Історія іграшок-3”, і “Тачки-2” майже ні в чому не поступаються своїм попередникам, радуючи гумором і видовищністю (особливо в Imax-залі львівської “Планети кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”).

cars2_1.jpg

“Історія іграшок” згадана не випадково: традиційний “піксарівський” міні-фільм, показаний перед повнометражкою, цього разу є черговою пригодою Вуді, База та інших жителів іграшкової кімнати – пригодою коротенькою, але не менш кумедною і щедрою на вигадку, ніж її хітові попередники. Це додатковий привід йти у кінотеатри навіть для тих, хто байдужий до “Тачок”.

Якщо вже зайшла мова про тих глядачів, хто міг залишитись байдужим до [перших “Тачок”->cars] (можливо, трохи більш повчальних та простеньких за сюжетом, ніж потрібно): сіквел дуже сильно відрізняється від попередника, це, фактично, стрічка іншого жанру, хоча з тими самими героями. На зміну сюжету про перевиховання зірки-нахаби прийшов шпигунський комедійний трилер у стилі “бондіани” – це дає зрозуміти вже найперша сцена, одна з найбільш видовищних і захоплюючих у цьому сезоні взагалі. Блискавка Макквін цього разу не є головним героєм – це звання дістається буксирнику, у нашій версії названому Сирником, який стає “агентом мимоволі”, дурником, якого усі вважають хитруном (як “Високий блондин у чорному черевику”), але який врешті-решт виявляється зовсім не безнадійним дурником (як інспектор Клузо).

cars2_2.jpg

Тому фільм, власне ділиться на дві частини, дві сюжетні лінії: шпигунські пригоди Сирника і перегони, в яких бере участь Блискавка. У другої лінії значно менше екранного часу, і вона поступово все більше відсувається на периферію, щоб у фіналі злитися з основною. Як і слід було очікувати, “Тачки-2” послідовно пародіюють майже кожен штамп картин про агента 007 та подібних до них.

cars2_3.jpg

З першою серією другу ріднить якість гумору і рідкісна фантазія авторів у змалюванні світу, в якому існують лише машини: оскільки цього разу йдеться про подорож навколо світу, “піксарівці” змогли по-справжньому відтягнутися, змальовуючи автомобілі різних націй та характерів, причому деякі епізодичні персонажі запам’ятовуються не гірше за головних. Не можна не згадати про традиційно високий для “Піксару” рівень анімації і використання 3D, і український дубляж, який багато в чому посприяв успіху в нашому прокаті перших “Тачок”, знову на висоті. У [“Панди кунг-фу-2”->panda-kung-fu-2] з’явився сильний конкурент у боротьбі за звання головного анімаційного блокбастера сезону: “Тачки-2” не менш динамічні, але значно смішніші.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *