Марк Стронг

Марк Стронг (Mark Strong / Марк Стронг), справжнє імя якого – Марк Джузеппе Солісолья, народився у серпні 1963 р. в Айлінгтоні (Лондон). Його батько – італієць, мати – австрійка. З дитинства майбутній актор цікавився рок-н-ролом: вже у школі він співав у панк-групах Electric Hoax та Private Party. Саме тоді Марк взяв собі прізвище Стронг, яке краще пасувало до іміджу, який він намагався створити.

mark-strong1.jpg

Потім Марк вирішив, що буде адвокатом, і рік вивчав юриспруденцію у Мюнхені. Але згодом передумав, повернувся в Англію і вступив до акторської школи при Old Vic Theatre. Невдовзі він вже грав у постановках п’єс Шекспіра та Чехова. Стронг досить швидко став помітним обличчям на британському телебаченні: він створив образ інспектора Ларрі Холла в серіалі “Головний підозрюваний” і знявся у ще двох серіалах – “Наші друзі на Півночі” (1996) та “Фірма Лонга” (2004). За останню роль актора номінували на премію Британської кіноакадемії.

В “Еммі” (1996) Стронг зіграв містера Найтлі, в адаптації роману Ніка Хорнбі “Загострення пристрастей” (1997) – Стіва. Він виконав другорядну роль в “Олівері Твісті” (2005) Романа Поланського, зіграв Мусаві в [“Сіріані”->siriana] (2005) і того ж року з’явився в [“Револьвері”->revolver] Гая Річі. У 2006 р. Марк продемонстрував свої таланти у фехтуванні в картині “Трістан і Ізольда”, а наступного року зіграв Пінбейкера у науково-фантастичному трилері “Пекло” (на гримування йому довелося витрачати по шість годин на добу).

mark-strong2.jpg

Справжньою знаменитістю Стронг став у 2009 р., перевтілившись у зловісного лорда Генрі Блеквуда в блокбастері Гая Річі [“Шерлок Холмс”->sherlock-holmes] з Робертом Дауні-мол. “В моєму персонажі є дещо від Дракули, – каже актор. – Він дуже чарівний негідник. Йому необхідний цей підступний шарм, так він може досягати свого, маніпулювати людьми, робити з ними усе, що забажає. При цьому я не хочу грати нелюдську істоту, яка підписала угоду з дияволом. Блеквуд – темна протилежність Шерлока, отже, той може протистояти йому. У нас все по-чесному”.

Марк далеко не завжди погоджується грати подібні ролі: наприклад, він не скористався шансом стати головним противником Джеймса Бонда у “Кванті милосердя”. Стронг виконав ролі шефа йорданської розвідки у “Сукупності брехні” (2008) [Рідлі Скотта->ridley-scott] і французького шпигуна в [“Робін Гуді”->robin-hood] (2010) цього ж режисера. У більшості фільмів актора важко впізнати, бо він часто змінює для ролі свою зовнішність. У стрічках “Зоряний пил” та “Трістан і Ізольда” у нього довге волосся, в “Робін Гуді” він був лисий, а в “Рок-н-рольнику” та “Сукупності брехні” у нього на голові звичайна шевелюра.

mark-strong3.jpg

У фантастичному бойовику [“Зелений Ліхтар”->green-lantern] Стронг виконав роль інопланетянина Сінестро, союзника і майбутнього ворога головного героя Хела Джордана.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *