Джон Картер

Джон Картер (John Carter / Джон Картер). Фантастика / бойовик. США, 2012. Режисер Ендрю Стентон. У ролях: Тейлор Кітч, Лінн Коллінз, [Віллем Дефоу->willem-dafoe], [Томас Гейден Черч->thomas-hayden-chiorch], Полі Вокер, Саманта Мортон, [Марк Стронг->mark-strong], Кіаран Хайндс, Доменік Вест, Деріл Сабара.

john_carter_poster.jpg

З 8 березня стрічку “Джон Картер” можна переглянути у Львові у кінокомплексі “Планета кіно”.

Ветеран Громадянської війни у США Джон Картер проти своєї волі опиняється на Марсі, де потрапляє у полон до войовничих чотириметрових туземців. Йому доводиться не лише рятуватись самому, а й рятувати принцесу Дею Торіс з Геліума.

Екранізація книги Едгара Райса Берроуза “Принцеса Марсу”.
Ще на початку 1931 р. Роберт Клампет, який вигадав порося Поркі і зняв багато мультфільмів із серії “Луні Тунз”, запропонував Едгару Берроузу екранізувати твори про Картера, створивши першу в історії повнометражну анімаційну картину. Письменник прийняв пропозицію і разом з Клампетом почав робити скетчі, мініатюрні скульптури героїв, писати сценарій. Разом вони створили тестовий чорно-білий фільм, який повинен був продемонструвати, якою вони бачать екранізацію книги. Клампет і Берроуз хотіли знімати серйозну фантастику, проте студія “Метро-Голдвін-Маєр” хотіла адаптувати роман як легку комедію з героєм-розбишакою. Різниця у поглядах призвела до того, що через рік проект ліг на полицю. Наприкінці 50-х твори Берроуза хотів екранізувати Рей Харріхаузен, славетний майстер спецефектів.

У 80-х студія Діснея вирішила знімати вже ігрову картину на хвилі успіху стрічок про Конана та “Зоряних війн”. Написання сценарію доручили Террі Россіо та Теду Елліоту. Маріо Касар та Ендрю Вайна повинні були продюсувати фільм на своїй студії “Каролко”, Джону Мактірнену запропонували стати режисером, а на головну роль планували взяти Тома Круза. Однак тодішні спецефекти були надто недосконалими, і зйомки вимагали суттєвого виробничого масштабу, тому проект не зрушив з мертвої точки. У 90-х “Джоном Картером” цікавився Джеффрі Катценберг, проте далі розмов справа знову не пішла.

Врешті-решт продюсерами “Картера” стали Джим Морріс (“Рататуй”) та Колін Вілсон (“Аватар”). Режисуру довірили Ендрю Стентону, славу якому приніс анімаційний хіт “ВАЛЛ-І”. “Я все життя мріяв побачити героїв та дивовижні світи з книг про Джона Картера на великому екрані, – каже постановник. – Мені випала велика честь взяти участь у створенні цього фільму”.

3 коментаря для “Джон Картер”

  1. Після 30 хв. перегляду почав здогадуватись, що це “Принцеса Марсу” Берроуза. Наскільки я любив цю книжку – настільки не сподобався фільм. Якби не знав, що він новий – подумав би, що знятий десь у 1980-х…

  2. Не згідний – у 80-х тарки б зовсім по-іншому виглядали, це були б люди в костюмах або примітивні ляльки.

    Щодо всього іншого – рецензія незабаром буде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *