Паранорман

Одне кіно про хлопчика, який розмовляв з мертвими, вже знімали, але воно було серйозним, з дрібними жахами і сюрпризом, ще з Брюсом Віллісом. І от тепер аніматори, які подарували нам чудову “Кораліну”, пропонують 3D-мультфільм, який обігрує ту саму тему, але в більш гумористичному стилі.

paranorman1.jpg

“Паранорман” намагається поєднувати комедію і жахи, хоча по-справжньому страшного у ньому небагато. Зомбі швидше колоритні, ніж моторошні, і майже не агресивні. Відьма, номінальний головний лиходій, теж виявляється не зовсім втіленням зла. Жоден з “жахливих” персонажів і близько не наближається до Бельдам з “Кораліни”. Хоча не можна не помітити у картині поваги до класики (так би мовити) жанру: у кількох сценах досить точно і дотепно відтворюються добре відомі ознаки хорорів класу “Б” про зомбі та іншу нечисть.

paranorman2.jpg

Смішного значно більше: особливо це стосується другорядних персонажів, сестри Нормана та брата друга головного героя, хлопця з добре розвиненими м’язами, але не мозком, а також мучителя Нормана, хулігана Елвіна. З епізодичних персонажів найбільше розважають напівбожевільний дядько героя і агресивна керівниця шкільного театру. Часом зустрічаються жарти з бертонівськими загробними мотивами (наприклад, покійний песик друга Нормана).

По мірі наближення до фіналу жахи і навіть комедія відходять на другий план, а на перший виходить тема терпимості, вміння слухати і розуміти інших, навіть дуже не схожих на тебе (адже запорука успіху Нормана саме в тому, що він вміє слухати), а також вміння прощати навіть велике зло. Нескладне, але завжди актуальне послання, яке виводить фільм на більш емоційний рівень.

paranorman3.jpg

Підсумок: не дуже страшна, але кумедна, динамічна і емоційна стрічка. Можна показувати і наймолодшим – вони навряд чи злякаються, швидше, отримають задоволення. Тим же, хто сподівається на по-справжньому страшну анімацію, краще пошукати десь іще.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *