Джеймс Гендолфіні

Джеймс Гендолфіні (James Gandolfini / Джеймс Гэндолфини) народився 18 вересня 1961 р. у Вествуді (штат Нью-Джерсі). У 1983 р. він закінчив коледж і поїхав до Нью-Йорка, бажаючи стати актором. Однак мрія збулася не відразу: спочатку Джеймсу довелося працювати барменом, потім менеджером нічного клубу. У вільний від роботи час він заходив у театральні студії і просив дати йому найменшу роль у будь-якій незначній постановці.

james-gandolfini1.jpg

У 1992-му Гендолфіні нарешті пощастило: він дебютував на сцені у виставі з Джессікою Ленг та [Алеком Болдуїном->alec-baldwin]. Того ж року актор вперше знявся у кіно – у фільмі “Близько до Едему”. Джеймс з’являвся на екранах у стрічках “Справжнє кохання” (1993), “Швидкість падіння” (1994), “Червоний приплив” (1995), “Дістати коротуна” (1995), “Присяжна” (1996), “Ніч над Мангеттеном” (1996), “12 розгніваних чоловіків” (1997), “Вона чарівна” (1997), “8 міліметрів” (1999).

james-gandolfini2.jpg

Проте справжню славу йому приніс серіал “Клан Сопрано” (1999-2007). Роль гангстера Тоні Сопрано було відзначено трьома преміями “Еммі” та “Золотим глобусом”. Актора досі плутають з його культовим персонажем. Гендолфіні, сміючись, розповідає, що навіть у торговому центрі продавці, побачивши його, бліднішають, бо впевнені у тому, що він справжній мафіозі. У житті ж актор зовсім інший – простий, скромний, з чудовим почуттям гумору. Себе він описує як “Вуді Аллена, що важить 120 кілограмів”.

Завдяки успіху “Клана Сопрано” Гендолфіні почав отримувати помітніші ролі у кіно. Готуючись до ролі кілера у кримінальній комедії “Мексиканець” (2001) з [Бредом Піттом->brad-pitt] та Джулією Робертс, він похудів на 12 кілограмів. Того ж року актор зіграв полковника Вінтера, жорстокого тюремщика, у драмі “Останній замок” з [Робертом Редфордом->robert-redford]. В “Коханні і сигаретах” (2005) Джона Туртурро Джеймс знявся з Сюзан Сарандон та Кейт Вінслет. В “Самотніх серцях” (2006) його партнерами були Джон Траволта та Селма Хаєк, в “Усій королівській раті” (2006) – [Шон Пенн->sean-penn] та [Джуд Лоу->jude-law].

james-gandolfini3.jpg

У [“Пограбуванні казино”->kill-them-softly] Гендолфіні створив черговий “темний” образ: він перевтілився у Міккі Нью-Йорка, одного з найкращих кілерів у країні. Коли актора питають, що приваблює його у таких ролях, він відповідає: “Це суміш привабливості з небезпекою”. У Міккі вистачає особистих проблем: дізнавшись про зради своєї коханої, він топить гіркоту образи в алкоголі. Тому робота, пошуки тих, хто пограбував організований мафією нелегальний турнір з покеру, відходить для нього на другий план. “У цьому фільмі Джеймс Гендолфіні схожий на Марлона Брандо, – каже Бред Пітт, який зіграв у “Пограбуванні” Когана, колегу і суперника Міккі. – Акторська гра вас не розчарує. Ця картина стане чудовою розвагою”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *