Вартові легенд

Ідея взяти кількох дуже відомих персонажів – з літератури чи фольклору – і зробити з них команду зовсім не нова (згадаймо хоча б “Лігу екстраординарних джентльменів”). У випадку з даним повнометражним мультфільмом було зроблено спробу зібрати кількох відверто казкових персонажів і зробити їх крутими у сучасному значенні слова. В принципі, спробу можна вважати вдалою.

rise-of-the-guardians1.jpg

Нічого по-справжньому неординарного у стрічці немає, але це якісний продукт для сімейного перегляду. Досить вдало підібрані і головний герой, і усі Вартові, і кожному з них додали помітні елементи характеру, які не дозволили їм звестися до кліше, хоча така можливість була. Немає сумнівів, що така команда сподобається дітям, і кожен обов’язково підбере собі улюбленця, оскільки герої дуже різні. Серце у цьому фільмі, як кажуть, на правильному місці, але й занадто сентиментальним його не назвеш, бо картина все ж таки про боротьбу добра зі злом, і дії у ній вистачає.

rise-of-the-guardians2.jpg

Якщо і є у “Вартових” помітний недолік, то він пов’язаний з тим, як тут показано зло. Сам по собі Бугімен (Бабай у нашому варіанті – досить вдалий переклад) як лиходій вийшов непогано – самотній, трагічний, сірий, але при цьому підступний і злий. Але до втілення саме страху, навіть дитячого, він не дотягує. Його страшилки – це чорні коні, менш страшні, ніж йєті-чубакки у цьому ж мультфільмі. Якщо вже торкатися теми дитячих жахів, то слід було урізноманітнити ряди підлеглих Бабая монстрами чи скелетами, погратися зі страхами, які викликають павуки та змії тощо. Можна сказати, що автори казки не хотіли всерйоз лякати наймолодших, проте насправді усі перелічені вище – досить часті гості суботніх анімаційних програм. Тому складається враження, що творцям фільму було лінь підключати фантазію. В результаті лиходій навряд чи здасться страшним навіть 4-річним, тому боротьба з ним не є такою захоплюючою, якою могла б бути.

rise-of-the-guardians3.jpg

Підсумок: непоганий мультфільм, але нічого надзвичайного, такого, що вирізнило б його з-поміж інших представників жанру. Дітям, швидше за все, сподобається.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *