Мій хлопець – псих

Називати цю стрічку романтичною комедією не дуже правильно. Є у ній і романтика, і комедія, але є (особливо у першій половині) і серйозні драматичні елементи, сцени не дуже приємні. Це не робить фільм слабким, навпаки – просто це зовсім не типова голлівудська розвага на тему кохання.

silver-linings-playbook1.jpg

Згадаймо, як досить-таки болісно було спостерігати за хворою людиною у [“Залізній леді”->iron-lady]. А у цій картині цілий набір хворих, людей різного віку з різними варіантами відхилень, які живуть не в лікарні, а поруч з усіма іншими. Головний герой майже зовсім не керує своїм емоційним станом, весь час каже те, що думає, і може влаштувати батькам скандал вночі через прочитану книжку. Його татусь теж схильний до агресії, одержимий улюбленою командою і безкінечно забобонний, вважає сина талісманом удачі команди. Найкращий друг героя, на перший погляд, цілком нормальний підкаблучник, але при цьому готовий вибухнути у будь-яку мить. І, нарешті, сестра дружини останнього персонажа, після смерті чоловіка схильна до сексуальних експериментів і часом істерична.

silver-linings-playbook2.jpg

Як бачимо, вельми весела компанія. Цікаво, що в останніх сценах стрічки усі вони раптом забувають про свої відхилення і починають поводитися як нормальні, навіть мудрі люди. Мабуть, їх усіх вилікувало кохання або радість за закоханих, але у будь-якому випадку це не дуже значний недолік. Іншим незначним недоліком є відверта голлівудщина з конкурсом, в якому герої обов’язково повинні показати себе з найкращого боку, – це додає фіналу саспенсу, але все одно кліше.

Однак є у фільмі дещо, що примусило б простити йому і більші недоліки. Це гра [Дженніфер Лоренс->jennifer-lawrence]. Зараз ця актриса стрімко йде вгору, але тут влаштувала справжній бенефіс – незважаючи на те, що екранного часу у неї менше, ніж у головного героя. Їй вдалося створити чудовий образ дівчини нещасливої, не зовсім правильної, проте розумної, сильної і готової боротися за своє щастя. У сцені, де Тіффані приходить у будинок Пета, Лоренс переграла усіх, в тому числі [Де Ніро->robert-de-niro] (який, попри не завжди гідні його ролі останніх років, підтримує добру акторську форму), а перед конкурсом, коли вона думає, що щастя, за яке вона так боролася, от-от вислизне з рук, відчувається непідробний біль героїні. Будемо сподіватись, що завдяки [“Голодним іграм”->hunger-games] та іншим роботам Дженніфер невдовзі вирве титул зірки покоління № 1 у “сутінкової” [Крістен Стюарт->kristen-stewart] – вона на це заслуговує.

silver-linings-playbook3.jpg

[Бредлі Купер->bradley-cooper] непогано впорався з роллю Пета, хоча Лоренс він програє, переконливий далеко не в кожній сцені – закоханий з нього кращий, ніж псих. Несподівано добре проявив тут себе [Кріс Такер->chris-tucker] – роль невелика і не видатна, але тут він на своєму місці, доповнює життєрадісним гумором не завжди позитивну емоційну гаму картини.

Підсумок: нетипова, але цим і хороша, романтична комедія. Вартою перегляду її робить якісне акторство, у першу чергу Лоренс.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *