«Берлінале-2013» роздав ведмедів

Після півторатижневого перегляду конкурсних стрічок журі, очолюване китайським режисером Вонгом Кар Ваєм, назвало кращих. Залишивши без уваги радикальні фільми, «Берлінале» вшанував арт-мейнстрім – драми «з людським обличчям» цього року в фаворі, а сам «Золотий ведмідь» вперше помандрував до Румунії.

berlinale13_1.jpg

З 7 до 17 лютого 19 фільмів боролися в Берліні за нагороди й визнання 63-го Міжнародного кінофестивалю . 5 із 19 режисерів – зі Східної Європи. У їхніх фільмах є дещо спільне: через трагічні долі людей вони викривають немилосердність і депресивність постсоціалістичного суспільства.

Головну нагороду кінофестивалю журі вручило румунській кінострічці «Поза ембріона» режисера Каліна Пітера Нецера. Фільм розповідає історію про те, як деспотична і владна матір намагається всіма можливими способами вберегти від правосуддя свого вже немолодого сина: перевищивши швидкість, той задавив автівкою на дорозі хлопчика. Пресований надмірною агресивною опікою матері, син перестає відчувати відповідальність й не може визнати власної трагічної помилки. Режисер розповідає про особистісну трагедію в вищих верствах суспільства, де гроші та влада переважують людяність. Соціальна драма привернула увагу поціновувачів кіномистецтва ще до отримання «Золотого ведмедя» , отримавши приз міжнародної федерації кінопреси ФІПРЕССІ (FIPRESSI).

berlinale13_3.jpg

Володарем Гран-прі журі 63-го міжнародного кінофестивалю стала документальна драма Даніса Тановіча «Випадок з життя збирача заліза». Фільм розповідає про циганську пару Cенаду і Назіфа (Сенаде Алімановіч і Назіф Мужич відобразили на камеру своє власне життя). Вони живуть разом з двома маленькими доньками на околиці Боснії і Герцеговини. Гроші на утримання сім’ї Назіф заробляє тим, що збирає разом зі своїми сусідами металобрухт – в основному, вони здають скупникам заліза старі, вже нікому не потрібні машини. Сенада займається домашнім господарством, але одного разу відчуває сильний біль у животі. Лікарі скажуть, що потрібна операція, а так як у циганської родини немає страховки, за операцію необхідно заплатити. І Назіфу доведеться шукати шляхи вирішення цієї ситуації. Гра непрофесіонала Назіфа Мужича виборола для фільму ще одну нагороду – «Срібного ведмедя» кращому акторові.

Найкращою актрисою визнали Пауліну Ґарсію, котра зіграла у стрічці “Ґлорія” чилійського режисера Себастіана Леліоса. Це історія про жінку, котрій уже за 50, але вона все ще мріє про велике кохання. Ця нагорода була прогнозованою – завдяки переконливій грі актриси 58-річна самотня чилійка Глорія стала всезагальною улюбленицею.

berlinale13_2.jpg

Приз за кращу режисуру отримав американець Девід Гордон Грін за «Повелителя лавин» – іронічну медитацію за мотивами ісладської комедії Хафстена Гуннора Сігурдстона «Що той, що інший».

«Срібного ведмедя» за інновації вручив режисеру Дені Коте за стрічку «Вік + Фло бачили ведмедя» сам Вонг Кар Вай. Оригінальне франко-канадське кіно розповідає про лесбійську пару, яка втрапила у ведмежий капкан.

Казахська драма «Уроки гармонії» Азіза Жамбакієва отримала нагороду за кращу операторську роботу.

Кращим сценарієм журі «Берлінале» назвало сценарій іранського фільму «Запнута завіса» режисерів Джафара Панахі та Камбоджії Партові. Сам Джафар Панахі на фестиваль приїхати не зміг – він засуджений до 10 років домашнього ув’язнення та 20 років заборони знімати кіно. «Запнута завіса» показує, що означає для митця відсутність змоги творити. Фільм і складна ситуація, в якій перебуває Панахі, привертають до нього особливу увагу.

Спеціальний приз і п’ять тисяч євро від організації Amnesty International вручили стрічці “Ракета” (“The Rocket”) австралійського режисера Кіма Морданта, в якій ідеться про долю малого хлопчика з Лаосу. Ця робота отримала і “Скляного ведмедя” від дитячого журі фестивалю.

Українське кіно було представлене тільки в позаконкурсній програмі фестивалю. У рамках Європейського кіноринку “Берлінале” презентували відреставровану стрічку Олександра Довженка “Земля”. Картину показали під акомпанемент вітчизняного етно-гурту “ДахаБраха”. Як розповів керівник української делегації Андрій Халпахчі, така демонстрація викликала справжній ажіотаж у глядачів.

berlinale13_0.jpg

Окрім української класики, у позаконкурсній програмі “Берлінале” відбувся показ картини Віктора Андрієнка “Іван Сила” – фільму про українського богатиря Івана Фірцака. Борця, циркового артиста, найсильнішу людину планети 1928 року. В Українському прокаті “Іван Сила” з’явиться навесні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *