Логан: Росомаха

Можна почати відразу з того, що це одна з найкращих стрічок вже чималенької серії про людей Ікс і точно найкраща з-поміж сольних картин Росомахи. Незважаючи на вік персонажа, все, за що його полюбили глядачі, які ніколи не читали комікси, на місці, і він весь час розкривається з нових сторін, іноді несподівано глибоко.

logan_1


Логан завжди чимось нагадував героїв [Іствуда->clint-eastwood] з вестернів – і ось він дочекався свого “Непробаченого”. Як і персонаж Клінта, стомлений колишній стрілець, мутант з кігтями вже давно не хоче ні з ким битися, проте його примушує до цього життя. Відносно недалеке майбутнє, в якому йому судилося доживати, безрадісне не для всіх: люди, принаймні ті, у кого є гроші, веселяться і почуваються щасливими. Але воно точно безрадісне для мутантів: нових не з’являлось вже давно, а тих, що були, переловила і, швидше за все, знищила численна і могутня урядова організація. Адамантій в скелеті повільно, але вірно вбиває Росомаху, чиї нові рани ледве заживають, він добряче попиває і не дуже добре бачить.

logan_2

Значно гірші справи, втім, у професора Ксав’єра, про якого він піклується: мозок колись наймогутнішого телепата з’їдає хвороба, а у його випадку, як кіно неодноразово показує, це надзвичайно небезпечна річ для оточуючих. Логан змушений дбати про нього як про звичайного старого, який не може ходити (тільки з додатковими заходами безпеки), і той, кому доводилось займатися цим в реальності, впізнає на екрані усі “радощі” цієї непростої і часом неприємної роботи. Бачити бравих колись героїв виснаженими, хворими і часом безпорадними шокує більше, ніж уся різанина і кров у стрічці (а цього добра у ній вистачає). Вони вже не хочуть ні за що боротися, не хочуть відстоювати своє місце у світі, вони бажають тільки сховатись від ворожого людства і спокійно дожити свій вік. [Джекмен->hu-jackman] та [Стюарт->patrick-stewart] ніколи, навіть з найгіршими сценаріями, не були в “Іксах” картонними, але саме у “Логані”, практично повністю відірвавшись від коміксового жанру, вони показують своїх персонажів як реальних живих людей.

logan_3

Як вже було сказано, кіно надзвичайно жорстоке і свій не дитячий рейтинг заслуговує однозначно. Росомаха не просто ріже людей кігтями, як раніше, а відмахує їм цілі кінцівки, рубить на шматки. Однак за кровожерністю його легко затьмарює новий персонаж, його біологічна донька Лора. Дарма що їй лише одинадцять: свій ріст вона використовує як перевагу, спритно рухаючись серед значно більших супротивників, яких калічить і вбиває ще з більшим ентузіазмом, ніж татусь. Юна Дафні Кін стала справжнім відкриттям у цій дуже непростій ролі. Важко передбачити, як складеться її доля (з дітей-акторів рідко виростають дорослі актори), проте вона точно запам’ятається багатьом у ролі загнаного звірятка, яке вчиться бути людиною.

Лиходіями картина похвалитися не може – усі вони здебільшого безликі представники системи, що прагне знищити усіх вільних мутантів до останнього, замінивши їх слухняними клонами. Хоча для вирішальної сутички Логану вибрали логічного противника – можна сказати, того, з ким він боровся усе своє життя. Якщо це дійсно останній вихід Росомахи Джекмена, то це гідне завершення одіссеї персонажа. Хоч до літнього сезону ще далеко, можна вже зараз сказати, що “Логан” буде визнаний одним з найкращих кінокоміксів 2017-го – і цілком справедливо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *