Валеріан та місто тисячі планет

Валеріан та місто тисячі планет (Valerian and the City of a Thousand Planets / Валериан и город тысячи планет). Фантастичний бойовик / кінокомікс. Франція, 2017. Режисер Люк Бессон. У ролях: Дейн Де Хаан, Кара Делевінь, Клайв Овен, Ріанна, Ітан Хоук.

valerian_poster

З 10 серпня стрічку “Валеріан та місто тисячі планет” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Майор Валеріан (Де Хаан) та сержант Лорелін (Делевінь) працюють на величезній пересувній комічній станції, виконуючи різні небезпечні завдання. Одне з них змушує їх зацікавитись долею мешканців загадкової планети, яка зникла за невідомих обставин…

Свого часу стрічка Люка Бессона “П’ятий елемент” стала не те щоб визначною подією, але помітним явищем у своєму жанрі і в розважальному кіно взагалі. Цього року славетний французький режисер вирішив повторити свій успіх, звернувшись в якості першоджерела до популярних коміксів своєї батьківщини.

valerian1

Сценарна основа, слід сказати відверто, надзвичайно проста – але це далеко не найбільший недолік подібних картин. Валеріан та Лорелін здебільшого просто переміщаються з одного місця до іншого, рятуючи при цьому один одного, і лише наприкінці з цього вимальовується щось подібне до інтриги, яка збирає докупи різні кольорові шматочки, з яких складається фільм. Власне, стежити за так званим сюжетом особливо і не хочеться, настільки ці різні і дуже кольорові шматочки гарні самі по собі. Ось планета-рай, жителі якої живуть в злагоді з щедрою природою і яка дуже швидко й трагічно гине. Ось місто тисячі планет, в якому знайшлися місце і підходяща функція для представників сотень галактичних рас. Ось заборонена зона, де правлять космічні бандити та сутенери. І таке інше. Кожен міні-світ яскравий і оригінальний, детально продуманий, радує око і часом здорове почуття гумору. Коротше кажучи, сюжет і не зовсім потрібним виходить – можна просто, розслабившись і відкривши рота, милуватись екранною красою Всесвіту.

valerian2

Щодо героїв далеко не все настільки блискуче. Нібито Валеріан та Лорелін закохані один в одного напарники, оскільки він вперто зве її заміж (ще одна досить оригінальна особливість картини Бессона у порівнянні з голлівудськими блокбастерами), а вона не сильно й відмовляється, просто резину тягне. Однак закоханими вони не виглядають, принаймні Де Хаан і Делевінь такими їх не зіграли. Швидше схожі на напарників, які притерлися один до одного і заради один одного легко ризикують життям, майже членів однієї сім’ї, а оскільки напарники вони різних статей, то найбільше подібні до брата і сестри, які постійно сперечаються. Тому будь-яка романтика між ними виглядає неприродною. До того ж Де Хаан зі своєю частково наркоманською зовнішністю аж ніяк не схожий на ловеласа, якому неможливо відмовити, тому здається не харизматичним альфа-самцем, а звичайним нахабою.

valerian3

Значно краще вийшли деякі другорядні та епізодичні персонажі, зокрема танцюристка-перевертень у виконанні Ріанни і її власник, якого зіграв Ітан Хоук. На жаль, не дуже ефектно виглядав Клайв Овен, а фільмам даного жанру життєво необхідний колоритний, яскравий лиходій, хоча б такий, як Зорг Олдмена у тому ж “П’ятому елементі”.

Підсумок: стрічка не дуже радує героями та сюжетом, однак з візуального боку є надзвичайно смачною кіноїжею, якою варто ласувати у першу чергу у форматі IMAX-3D (як у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”). Рекомендується усім любителям розваг як один з найбільш масштабних і видовищних блокбастерів цього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *