Монахиня

Монахиня (The Nun / Монахиня). Фільм жахів. США, 2018. Режисер Корін Харді. У ролях: Деміан Бішир, Таїсса Фарміга, Бонні Ааронс, Джонас Блокет, Шарлотта Хоуп, Інгрід Бісу, Джонні Койн, Сандра Телес, Ані Сава, Марк Стегер.

the-nun-poster

З 6 вересня стрічку “Монахиня” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

1952 рік. У старовинному монастирі в Румунії одна з монахинь вчиняє самогубство. Розслідувати загадкові обставини інциденту направляється молодий священик з Ватикану (Бішир) та послушниця (Фарміга), яка ось-ось має принести чернечі обітниці…

Цю стрічку можна розглядати та аналізувати з двох різних позицій: як самостійне кіно і як частину чергового кінематографічного міні-всесвіту. Почнемо з другого, оскільки сказати тут можна більше, ніж якщо мова піде про “Монахиню” як самостійну екранну одиницю.

the-nun1

Всі зараз намагаються будувати свої кіновсесвіти, в яких персонажі та сюжетні лінії мандрують з одного фільму в інший, пов’язуючи їх між собою. Перший і найбільш успішний (з комерційного боку вже точно) приклад – кіновсесвіт Marvel, який щороку поповнюється двома-трьома великими хітами і ще не пізнав жодного справжнього провалу. Більш “молодий” приклад – “Зоряні війни”, які з цілеспрямованої саги лише в останні роки почали розповзатися на пріквели попередніх подій та спін-оффи окремих персонажів. У конкурента Marvel DC справи пішли гірше: ані “Бетмен проти Супермена”, ані “Ліга справедливості” не стали настільки великими подіями, як очікувалося, ще й заробили чимало негативної критики. У “Юніверсал” з її “Темним світом” все ще гірше, бо він ще й ніяк не почнеться, хоча й давно обіцяний, оскільки спроби осучаснити історії про класичних монстрів студії провалюються одна за одною за всіма можливими параметрами.

the-nun2

Це робить всесвітній успіх кіновсесвіту, до якого належить “Монахиня”, своєрідним феноменом. До нього вже належать п’ять стрічок (крім найновішої, два “Закляття” та дві “Анабелі”), які, попри скромні бюджети (20-30 млн. доларів), збирають по всьому світу сотні мільйонів зелених. Звичайно, у жанрі хорору безкінечні сіквели вже давно швидше правила, ніж виключення, проте це вже вихід на трохи інший рівень: вищезгадані картини поєднані між собою не одним носієм жаху, як буває майже завжди, а більш вигадливо. Вони працюють з однією й тією ж самою темою – світ духів та паранормальних явищ, але з різними наборами персонажів та духів і навіть з різними епохами, хоча при цьому їх події частково пов’язані між собою. Скажімо, в “Монахині” є посилання на попередні роботи з всесвіту “Закляття”, однак фільм можна спокійно дивитися і не знаючи про це – як самостійна кіноодиниця він цілком сприймається.

the-nun3

І це його, напевно, найбільший, хоч і не єдиний плюс. Є ще декілька: відносно непогане (для даного жанру) акторство з боку Бішира та Таїсси Фарміги, сестри Віри Фарміги з “Заклять”, симпатичні румунські пейзажі, вдало використана в кадрі стародавня архітектура. Що ж до головної мети картини, налякати, вона досягається лише частково і добре відомими усім любителям жанру (і не тільки) методами: щось з’являється за спиною когось із персонажів, навколо темрява, зловісна музика – бах! – великий план якоїсь потворної пики. Прості прийоми, засновані на несподіванці, які давно вже перестали бути справжньою несподіванкою. І це, в принципі, все. В наявності й інша відома хвороба жанру: щойно з’являється потенційна небезпека, персонажі починають поводитися всупереч усім законам логіки, тож уявити себе на їх місці вкрай важко, а без цього змусити дійсно хвилюватися за них неможливо.

Трейлер “Монахині” був страшнішим, ніж сама стрічка, і давав про її зміст досить точне уявлення. Але ж багато глядачів на трейлері не зупинились: картина дуже добре стартувала в прокаті. Отже, сіквел неминучий: зло і пересічність безсмертні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *