Народження зірки

Народження зірки (A Star Is Born / Звезда родилась). Музична драма. США, 2018. Режисер Бредлі Купер. У ролях: Бредлі Купер, Леді Гага, Сем Елліот, Ендрю Дайс Клей, Дейв Чаппелл, Ентоні Рамос, Майкл Херні, Рафі Гаврон.

a-star-is-born-poster

З 11 жовтня стрічку “Народження зірки” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Кантрі-музикант Джексон Мейні, чия популярність йде на спад, зустрічає талановиту Еллі. Відчувши її унікальність, співак вирішує допомогти їй зробити кар’єру. Але щойно зростає популярність Еллі, інтерес слухачів до самого Джексона помітно слабшає…

Це вже четверта версія відомого сюжету про сходження однієї зірки і падіння іншої. Ближче за все вона до третьої з попередніх стрічок, знятої у 1976 р. з Барброю Стрейзанд та Крісом Крістофферсоном у головних ролях, оскільки у центрі знову не кінозірки, а знаменитості зі світу музики. В останні роки часто виникає питання, чи варто було знову звертатись до сюжету тієї чи іншої колись популярної стрічки, проте у випадку з “Народженням зірки” відповідь буде однозначно позитивною.

a-star-is-born1

Це також режисерський дебют Купера, і дебют вельми вдалий. Як і більшість акторів, що опанували професію постановника, Бредлі – режисер відверто акторський, тобто такий, що не збирається радувати вишуканими пошуками нових шляхів у плані кіномови, але добре працює з виконавцями усіх важливих для задуму ролей. Найкраще з усіх він попрацював з собою: Купер-режисер зробив усе можливе, щоб подати Купера-актора в якомога більш вигідному світлі. Образ у нього не те щоби видатний, однак, безперечно, повнокровний: чоловік привабливий і, безумовно, талановитий, який цілеспрямовано займається саморуйнуванням аж до закономірного трагічного кінця. Цілком ймовірна принаймні номінація на “Оскар”, бо Кіноакадемія любить такий матеріал.

a-star-is-born2

Леді Гагу Купер-режисер любить трохи менше, ніж самого себе, але і вона отримала достатньо можливостей продемонструвати свої акторські і, звичайно ж, вокальні здібності, особливо у першій половині фільму, до, власне, народження зірки. У неї дуже якісна “хімія” з Купером-актором, і образ співачки, на голову якої зовсім несподівано для неї падає слава з усіма пов’язаними з нею наслідками, вийшов достатньо людяним та переконливим. І, звичайно ж, неможливо заперечити внесок в успіх картини Сема Елліота, який зіграв значно старшого брата Джексона, що не припиняє піклуватися про проблемного молодшого, з ідеально витриманою комбінацією теплоти та глибокого розчарування. Знову ж таки, більш ніж ймовірна “оскарівська” номінація (навіть більш ймовірна, ніж у Купера), а то й сама золота статуетка за роль другого плану, тому що Голлівуд любить віддячувати таким чином міцним професіоналам-ветеранам, які служать йому вірою та правдою багато років, так і не пізнавши при цьому справжньої зоряної слави.

a-star-is-born3

У фільму є певні проблеми з темпом оповіді, який особливо помітно збивається у другій половині стрічки, і з ймовірністю хронології подій (наприклад, злет Еллі до слави відбувається, здається, за якісь кілька днів). Проте перша режисерська робота і не могла бути цілком ідеальною. За мірками дебюту “Народження” є цілком вдалою спробою, яка, безумовно, варта глядацької уваги і має шанси зібрати чималий врожай премій під час сезону роздачі нагород.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *