Повернення Мері Поппінс

Повернення Мері Поппінс (Mary Poppins Returns / Мэри Поппинс возвращается). Мюзикл. США, 2018. Режисер Роб Маршалл. У ролях: Емілі Блант, Лін-Мануель Міранда, Бін Вішоу, Емілі Мортімер, Джулі Волтерс, Колін Фірт, Меріл Стріп, Дік Ван Дайк.

mary_poppins_returns_poster

Майкл Бенкс (Вішоу) подорослішав і тепер виховує трьох дітей після смерті дружини. Коли справи починають йти вкрай погано, у домі Бенксів з’являється Мері Поппінс (Блант), яка була нянею Майкла у дитинстві. Зараз лише вона може допомогти сім’ї…

Створення сіквелу знаменитого фільму через багато років – це завжди ризик. Створення сіквелу не просто знаменитого, а дійсно класичного мюзиклу більш ніж півстолітньої давнини (коли був розквіт жанру) у часи, коли спостерігається аж ніяк не розквіт жанру, – це ризик у квадраті чи навіть у кубі. Чи виявився він виправданим цього разу? Не зовсім.

mary_poppins_returns1

Що у “Поверненні” працює як слід? Безперечно, заголовна героїня. Блант – одна з дуже небагатьох сучасних актрис, яких можна уявити в цій рої. Якщо не братися за невдячне завдання порівнювати її з чудовою Джулі Ендрюс, не можна не визнати, що робота акторки є досягненням, особливо за мірками сучасного мюзиклу. Блант добре пасує роль доброї і при цьому суворої чарівниці-няні, і необхідні для жанру таланти у неї, безперечно, присутні. Шкода лише, що кіно не боїться час від часу забувати про свій головний козир, залишаючи Поппінс за кадром досить довгий час.

mary_poppins_returns2

Що у картині однозначно не працює як слід? Те, що робить її схожою на кожну третю сучасну середньостатистичну стрічку для сімейного перегляду, у першу чергу на минулорічного “Крістофера Робіна”. Протагоніст, який з веселої дитини перетворився на безрадісного, розчавленого реальністю дорослого: Вішоу грає Майкла на одній ноті, “нещасний вдівець”, і спостерігати за ним швидко набридає. Лиходій-кар’єрист, який намагається скористатися слабкістю героя, на чому й будується конфлікт (це при тому, що класична “Мері Поппінс” не потребувала ані конфлікту, ані лиходія). Фірт грає боса Майкла теж на одній ноті, і він так само нецікавий. Позбавлена сенсу біганина у третьому акті – нею зараз зловживають численні фільми, чомусь вважаючи, що це неодмінний для сімейного кіна атракціон.

mary_poppins_returns3

Щодо усього іншого у “Поверненні”, то воно ані дуже хороше, ані дуже погане, а у більшості випадків ніяке. Постановка музичних номерів, анімаційні вставки, другорядні та епізодичні персонажі – майже усі вони тягнуть на оцінку “бувало значно гірше, а бувало й значно краще”, відрази не викликають і майже не запам’ятовуються. Якщо вже Меріл Стріп побудувала свою маленьку роль на банальних штампах з серії “дивачка-слов’янка”, то це про щось свідчить.

Підсумок: пересічний у кращому випадку мюзикл, який прикрашає робота Блант і, здається, все. Може зацікавити прихильників жанру та головної виконавиці, а от те, що він навіть їм сильно сподобається, гарантувати не можна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *