Годзілла-2: Король монстрів

Годзілла-2: Король монстрів (Godzilla: King of the Monsters / Годзилла-2: Король монстров). Фантастичний трилер / бойовик. США, 2019. Режисер Майкл Догерті. У ролях: Кайл Чандлер, Вєра Фарміга, Майлі Боббі Браун, Кен Ватанабе, Саллі Хокінс, Чжан Цзиї, Чарльз Денс.

godzilla-king-monsters-poster

Агентство “Монарх” продовжує слідкувати за пробудженням велетенських монстрів у різних куточках світу. Однак коли його революційний винахід потрапляє не в ті руки, пробуджується триголове чудовисько Гідора, якого може подолати тільки Годзілла…

Продовження “Годзілли” 2014 р. (і непряме картини “Конг: Острів Черепа”) продовжує активно розвивати міфологію “Монстроверсу”, який студія “Леджендарі” відчайдушно намагається протиставити однозначно комерційно успішному кінематографічному всесвіту Marvel і менш успішному всесвіту DC. “Монарх”, монстри, яких тут поважно звуть Титанами, – йде відверта підготовка до низки сіквелів на кшталт “Кінг Конг проти Годзілли”. Якщо ж відкинути цю підготовку, чи залишиться кіно вартим перегляду? Залежить від смаку.

godzilla-king-monsters1

Фільм чітко орієнтований на любителів японських стрічок про заголовного персонажа, у першу чергу того їх різновиду, де змагаються відразу декілька чудовиськ. Цього разу автори задіяли усю основну гвардію зірок компанії “Тохо”: велетенський метелик Мотра, птеродактиль Родан, триголовий дракон Гідора та, звичайно ж, Годзілла (в епізодах з’являється ще кілька колоритних тварючок, які на великі ролі поки що не напрацювали). З’ясовувати між собою стосунки вони починають досить швидко: на відміну від попередника, де усі бої приберегли для фіналу, тут битв багато протягом усієї стрічки. Це одночасно плюс і мінус. Гідора виявляється дуже гідним суперником для заголовного героя і дуже сильним претендентом на титул короля монстрів; деякі моменти її боїв з Годзіллою дуже видовищні. Проте все ж таки хід їх війни не викликає дійсно емоційної глядацької реакції, на яку він однозначно розрахований.

godzilla-king-monsters2

Багато в чому заважають люди, і не тільки тому, що людські персонажі переважно безбарвні й одновимірні – це якраз для подібних картин аксіома. І навіть не тому, що вони, у першу чергу представники “Монарху”, здебільшого несуть псевдонаукову тарабарщину – це теж аксіома. В сценарії накрутили занадто багато людського матеріалу (фактично кожний з головних героїв отримує власну лінію і невелику еволюцію), який майже нічого фільму не дає, тільки гальмуючи дію. Найгірше ж тоді, коли люди починають активно втручатися у протистояння двох Титанів: роль Годзілли в результаті виходить зовсім не такою важливою, якою мала стати, на справжнього короля він тут не тягне. Не тягне і на втілення природи, що має встановити баланс (знищивши кілька мільйонів людей, але так нібито треба). Він краще працює як помилка природи, спричинена небезпечними людськими експериментами з ядерною зброєю (як, наприклад, у найпершій “Годзіллі” 1954 р.). І краще сприймається не як стовідсотково позитивний протагоніст, котрий воює на боці людей, а як протагоніст, що сам по собі, який руйнує і спричиняє трагедії і за перемоги якого все одно вболіваєш, незважаючи ні на що.

godzilla-king-monsters3

Про людську складову вже сказано, хоча вона не настільки погана, як у більшості подібних картин. Врешті-решт, Фарміга з усіх сил старається вивести свою героїню за межі одного виміру, Ватанабе та Цзиї непогано виглядають навіть у межах одного виміру, і Денс достатньо колоритний в ролі еко-терориста. Просто під час перегляду весь час хочеться, щоб уся ця компанія поменше плуталася під велетенськими ногами і щоб її взагалі було у кадрі поменше (кіно має рекордну для “годзілліади” тривалість, і це не йде йому на користь).

“Король монстрів” розчаровує лише тому, що “Годзілла” 2014 р. відкривала шлях для стрічки з дійсно значним потенціалом; вийшло ж те, що можна назвати у кращому випадку непоганим Годзілла-фільмом. Це відчувають і глядачі: картина стартувала у прокаті зовсім не так добре, як очікувалося, тому зараз поява наступних сіквелів викликає певні сумніви. Хоча не виключено, що студія все ж таки вирішить ризикнути і зробити ставку на двобій Годзілли та Конга.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *