Шазам!

Шазам! (Shazam! / Шазам!). Кінокомікс / фантастичний бойовик / комедія. США, 2019. Режисер Дейвід Ф. Сандберг. У ролях: Закарі Лівай, Ашер Енджел, Марк Стронг, Джимон Хунсу, Джек Ділан Грейзер, Грейс Фултон, Фейт Херман, Марта Міланс, Джон Гловер.

shazam-poster

Підліток Біллі Бетсон більш за все хоче знайти свою загублену матір. Одного дня він зустрічає чарівника, який передає йому здатність перетворюватись на дорослого супергероя Шазама. Проте у нього досить швидко знаходиться і ворог – доктор Сівана…

Після численних дорікань, що “Бетмен проти Супермена” та “Загін самогубців” вийшли занадто похмурими, “Ворнер Бразерс” радикально переглянула свою політику щодо кінокоміксів. Спочатку частково перезняли “Лігу справедливості”, не зовсім покращивши її, потім вийшов значно веселіший “Аквамен”, і ось, нарешті, з’явився “Шазам!”, розрахований на дитячу аудиторію не в меншій (а то й у більшій) степені, ніж на дорослу.

shazam1

А якою ще може бути стрічка, в якій головний герой – підліток, що може завдяки магічному слову перетворюватись на дорослого з вражаючим комплектом суперсил – власне сила, швидкість, невразливість і, нарешті, вміння літати, яке Біллі опановує далеко не відразу? Такий собі “Великий”, тільки у світі супергероїв, адже у фільмі підкреслюється, що дія відбувається у тому ж всесвіті, де живуть Бетмен і Супермен. Щоправда, вони у кадрі не з’являються – ну майже. Комедійна складова цього разу вийшла у картині мало не основною, причому серед жартів вистачає і відверто дитячих, та й далеко не всі вони достатньо смішні, принаймні для дорослих. Найбільш кумедною вийшла та частина, де Біллі-Шазам за допомогою нового найкращого друга Фредді вивчає свої сили і намагається зрозуміти, як їх використовувати. Хоча зрозуміти, чому саме Бетсона обрав чарівник (Хунсу відверто переграє у цій ролі), важкувато: на початку стрічки хлопець думає лише про себе і схильний до дрібних кримінальних витівок. Коли ж він отримує сили, то спочатку їх використовує теж, м’яко кажучи, не дуже альтруїстично. Звичайно, ближче до фіналу у ньому прокинеться справжній герой – інакше кіна б не було.

shazam2

Проблема у тому, що Енджел та Лівай грають одного персонажа, але дві цілком різні особистості. Перший – похмурого хлопця, який швидко подорослішав, другий – справжню дитину у дорослому тілі з усіма характерними комічними реакціями, і в одне ціле ці двоє зовсім не складаються. Незрозуміло, чому це сталося, однак виконавцям слід було краще вивчити стиль гри один одного. Також не зовсім вдалим вийшов лиходій: Стронг переграв їх вже чимало, і щоразу вони стають у нього все більш статичними і менш цікавими. До того ж у першоджерелі Сівана у першу чергу геніальний вчений, який бореться з суперсильним противником за допомогою інтелекту. У фільмі ж він швидко отримує суперсили і стає загрозою чисто фізичною. У Шазама, як і у решти супергероїв, вистачає супротивників, яких треба перемогти у двобої, Сівана ж має обирати більш витончений шлях, а у стрічці цього немає.

shazam3

В результаті картина вийшла цікавою у більшій степені для дітей так само, як “Бетмен проти Супермена” був на них точно не розрахований. Замість обох крайнощів краще золота середина, якою стали “Диво-Жінка” та “Аквамен” і якою, будемо сподіватись, стане наступна екранізація коміксів DC.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *