Джокер

Джокер (Joker / Джокер). Психологічний трилер. США, 2019. Режисер Тодд Філліпс. У ролях: Хоакін Фенікс, Роберт Де Ніро, Зазі Бітц, Френсіс Конрой, Бретт Каллен, Гленн Флешлер, Марк Мерон, Браян Каллен, Білл Кемп.

joker-2019-poster

Артур Флек (Фенікс) вдень працює клоуном за наймом, проте мріє бути коміком у клубі. Життя його з кожним днем стає все складнішим, і одного дня він відчуває, що більше не може терпіти. Він дає відсіч жорстокому світу, починаючи шлях до своєї нової ролі…

DC та “Ворнер Бразерс” знову радують нестандартним підходом до жанру кінокоміксу. Тоді як опуси Marvel з кожним роком стають все більш одноманітно “відполірованими”, “Джокер” пропонує ризиковану, сміливу спробу перенести одного з найвідоміших персонажів коміксів у реальний світ і показати його еволюцію.

joker-2019-1

Фільм належить Феніксу, який продемонстрував і вражаючу фізичну трансформацію (для ролі йому довелося сильно схуднути), і глибоке вживання у нетиповий образ. Артур – маленька людина, дуже бідна і безкінечно самотня, яка, за її словами, не була щасливою жодного дня у житті. Свій новий імідж він знаходить майже випадково, коли його черговий раз намагаються побити, і він вперше захищає себе. Після цього забитий Артур, який ледве пересуває ногами, йдучи щодня сходами, стає більш впевненим у собі, рішучішим. Після цього він отримує від долі ще кілька несподіваних ударів, частково втрачає зв’язок з реальністю і, нарешті, повністю віддається своїй новій ролі, стаючи смертоносним блазнем, Джокером.

joker-2019-2

Стрічка виправдовує свою назву – вона пожартує над глядачем далеко не один раз. Вона більше нагадує не сучасні кінокомікси, а нью-йоркські картини Скорсезе, у першу чергу “Таксиста” та “Короля комедії” (тому присутність у кадрі улюбленця режисера Де Ніро зовсім не випадкова). “Джокер” навіть більше наближений до реальності, ніж “Темний Лицар”, хоча він навряд чи буде мати настільки ж сильний вплив на жанр: у графічних романах не так багато персонажів, яких можна настільки переконливо вписати в реальний світ. Центральний персонаж одночасно викликає співчуття і лякає, особливо коли починає змінювати своє життя. У фільмі вистачає соціальної критики: протистояння між бідністю та капіталом ближче до фіналу загострюється остаточно, і трохи дивно бачити у голлівудській стрічці настільки сильну революційну спрямованість. Насилля, хоча й вельми кривавого, у картині не так вже й багато: принаймні школярі, які сиділи у першому ряді, не моргнули й оком.

joker-2019-3

Підсумок: найбільш незвичний кінокомікс з часів “Дедпула” і один з найкращих фільмів року, який вже отримав приз Венеціанського фестивалю і, швидше за все, візьме суттєву участь у “оскарівських” перегонах. Залишається сподіватись, що Фенікс нарешті отримає “Оскара”, якого він вже давно заслуговує.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *