Мортал Комбат

Мортал Комбат (Mortal Kombat / Мортал Комбат). Фантастичний бойовик. США, 2021. Режисер Саймон Макквойд. У ролях: Льюїс Тан, Джесіка Макнемі, Джош Лоусон, Таданобу Асано, Мекхад Брукс, Луді Лін, Чін Хан, Джо Таслім, Хіроюкі Санада, Макс Хуан.

Коул Янг (Тан), боєць, який знав кращі часи, одного дня дізнається, що входить до кола обраних, яким треба буде відвойовувати для Землі право на вільне існування на турнірі з бойових мистецтв, де їх противниками будуть слуги зловісного чаклуна Шан Цзуна (Хан)…

Розробка проекту почалась у 2010 р., коли Кевін Танчароен випустив восьмихвилинний фільм “Мортал Комбат: Переродження”, пропонуючи Голлівуду перезапустити серію екранізацій популярної відеогри. У вересні 2011-го його затвердили режисером стрічки; зйомки планували почати у березні 2012 р. з бюджетом у 40-50 млн. доларів, але через обмеження з фінансуванням проект відклали. У 2015 р. продюсером картини став Джеймс Ван. Макквойда призначили режисером у листопаді 2016-го (це його повнометражний дебют). Було оголошено, що стрічка матиме рейтинг R, що дозволить показувати криваві удари “фаталіті”. Зйомки, які проходили у Південній Австралії, почалися 15 вересня 2019 р., а закінчились 13 грудня.

Що можна сказати про перезапуск коротенького циклу картин, який почався відносно вдало (і оптимістично у комерційному плані) у 1995 р., а закінчився швидко і сумно кілька років по тому? Що ж, в екранний “Мортал Комбат” однозначно влили свіжу кров, причому дуже буквально.

Дорослий рейтинг дав авторам фільму можливість використовувати у двобоях “фаталіті”, суперудари з гри: у новій картині можна побачити, як бійцю відривають руки або ж розрізають навпіл голову. Не можна сказати, що це сильно вплинуло на художні достоїнства режисерського дебюту Макквойда, але бої нарешті стали схожими на бої (хоча деякі критики звинуватили постановника, що фонтани крові стали для нього самоціллю). В принципі, вони й раніше були непоганими (особливо у найпершому “Морталі”), проте тоді призначались “для сімейного перегляду”. Зараз же все розігрується у “фул-контакт”. Особливо вирізняються битва у прологу стрічки (Санада та Таслім – найкращі у фільмі, і як актори, і як бійці) і фінальний бій. Інші сутички теж непогані, проте деякі прихильники жанру можуть зауважити, що численні (і досить непогані) спецефекти роблять їх менш реалістичними і “справжніми”.

Що ж стосується персонажів, то з ними у цьому “Мортал Комбаті” спостерігається гірша ситуація, ніж з боями. Не можна сказати, що у попередніх адаптаціях гри з цим все було блискуче, але туди хоча б заглядав Крістофер Ламберт в шапці Райдена. Тут у Саб-Зіро та Хандзо Хасаши малувато екранного часу, а основні протагоністи, Коул Янг і Соня Блейд, не харизматичні і просто нецікаві. Єдиний, хто може похвалитися хоч якимись ознаками особистості (наскільки це взагалі можливо у даному жанрі), це соціопат-найманець Кано у виконанні Джоша Лоусона. Це не дивує, оскільки він також єдиний з учасників подій, у кого є почуття гумору (не блиск, але щось) і більш-менш пристойні репліки у діалогах (решті у цьому плані не пощастило). Шан Цзун з Чін Хана вийшов непоганий, але Кері-Хіроюкі Тагава був значно більш зловісним і виразним.

Можна також дорікнути новому “Морталу” у тому, що, попри назву, самого смертельного бою, вирішального турніру у ньому і немає. Цього разу погані хлопці грають відверто не за правилами, тобто роблять усе можливе, щоб гарантувати перемогу до початку змагань (тобто намагаються якомога швидше знищити потенційних супротивників). Що ж, можливо, це щастя приберегли для сіквелу, тільки от чи з’явиться він – це ще те питання. Поки що ж можна підсумувати, що ця картина може сподобатися фанам гри (особливо тонким знавцям її міфології) або ж любителям бойових мистецтв (хоча в обох випадках далеко не всім) і… важко сказати, кому іще.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *