Гордiсть та упередження

Кiносезон-2005 був вельми багатим на образи справжнiх джентльменiв. Iх з’явилось на екранах аж двоe – мiстер Дарсi з черговоi екранiзацii роману Джейн Остiн i Кiнг-Конг iз зоопарку Пiтера Джексона. Обидва шляхетнi суб’eкти – з тiei категорii, що зустрiчаeться тiльки в романах i кiно, але другий поводиться набагато природнiше.

На такi веселi роздуми наводить той факт, що краще за все автори екранiзацii класичного твору Остiн донесли до глядачiв саме гумор. Найцiкавiшими вийшли тi персонажi, якi, свiдомо чи нi, e носiями цього гумору – це i молода Найтлi, i досвiдчена Блетiн в ролi матусi, яка старанно робить посмiховисько з себе та всiei своei родини. Тому не дивно, що краще за iншi у фiльмi сприймаються саме гумористичнi сцени, наприклад, тi, якi змальовують побут Беннетiв. Щоправда, гумор значно осучаснили, щоб його було легше проковтнути сучаснiй публiцi.

Стосовно лiнii романтичноi… в тому виглядi, в якому ii подали цього разу, вiд порiвнянь з “Попелюшкою” вберегтись не вдалося – як i з кiлькома десятками мелодрам, iсторичних i не дуже. Стосунки мiж всiма героями вийшли бiльш спрощеними i, знову ж таки, осучасненими. Нiчого дивного – такий пiдхiд e бiльшим гарантом успiху, нiж спроба перенести на екран не завжди зрозумiлi устрiй, звичаi та стиль поведiнки людей iншоi епохи.

Кiносезон-2005 був вельми багатим на образи справжнiх джентльменiв. Iх з’явилось на екранах аж двоe – мiстер Дарсi з черговоi екранiзацii роману Джейн Остiн i [Кiнг-Конг->king-kong] iз зоопарку Пiтера Джексона. Обидва шляхетнi суб’eкти – з тiei категорii, що зустрiчаeться тiльки в романах i кiно, але другий поводиться набагато природнiше.

На такi веселi роздуми наводить той факт, що краще за все автори екранiзацii класичного твору Остiн донесли до глядачiв саме гумор. Найцiкавiшими вийшли тi персонажi, якi, свiдомо чи нi, e носiями цього гумору – це i молода [Найтлi->kira-nightly], i досвiдчена Блетiн в ролi матусi, яка старанно робить посмiховисько з себе та всiei своei родини. Тому не дивно, що краще за iншi у фiльмi сприймаються саме гумористичнi сцени, наприклад, тi, якi змальовують побут Беннетiв. Щоправда, гумор значно осучаснили, щоб його було легше проковтнути сучаснiй публiцi.

Стосовно лiнii романтичноi… в тому виглядi, в якому ii подали цього разу, вiд порiвнянь з “Попелюшкою” вберегтись не вдалося – як i з кiлькома десятками мелодрам, iсторичних i не дуже. Стосунки мiж всiма героями вийшли бiльш спрощеними i, знову ж таки, осучасненими. Нiчого дивного – такий пiдхiд e бiльшим гарантом успiху, нiж спроба перенести на екран не завжди зрозумiлi устрiй, звичаi та стиль поведiнки людей iншоi епохи.

До роботи Найтлi особливих претензiй не виникаe, крiм хiба що тiei, що бути невродливою iй так i не вдалося, хоча саме такою e одна з головних вимог до виконавицi ролi Елiзабет. У Макфейдена справи гiршi: його персонаж чiтко розпадаeться на двi частини: абсолютно байдужий до всiх i закоханий в Елiзабет. Нiякого логiчного переходу вiд однiei стадii до iншоi не спостерiгаeться. Ясна рiч, ця людина звикла тримати емоцii в собi, тому для того, щоб показати пробудження у нього почуття, потрiбна була б чимала вигадливiсть i майстернiсть. Тому вирiшили не напружуватись i просто залишити цей момент майже за кадром.

З акторiв другого плану всi оплески – старшому поколiнню: Сазерленд та Блетiн, як завжди, на висотi, а героiня Джудi Денч – eдиний позбавлений гумору персонаж, який вийшов дуже добре. Дiвчата, якi грають молодших Беннетiв, помiтно переграють i знову ж таки, поводяться надто сучасно: важко припустити, що така поведiнка була припустимою в тi часи навiть у не дуже багатiй родинi. Прихильники роману знайдуть у фiльмi ще чимало недолiкiв, але тi, хто просто прийшов переглянути часом кумедну i часом зворушливу костюмну мелодрамку, мають всi шанси отримати задоволення.

12 коментарів для “Гордiсть та упередження”

  1. При переглядi менi здалось, що фiльм розрахований на аудиторiю вiком до 16 рокiв. Вже опiсля перегляду я звернулась до захiдних рейтингiв i на свою втiху побачила, що переважна бiльшiсть голосiв “ЗА” цей фiльм були вiдданi респонденами жiночої статi до 18 рокiв.
    І де я була ранiше:))

  2. Не знаю щодо вiку, проте менi i за 16, i за 18 рокiв, а фiльм дуже сподобався! Нарештi головна героїня може вiдстояти свою думку, а не йти на поводу у батькiв та й всього суспiльства. Так, можливо, в деяких питаннях помилялася, але ж це її власнi помилки, без них, вона була б iншою особистiстю!
    І правильно зробила Джен Остiн, коли закiнчила роман щасливо! Можливо, на той час це було б i нереально, але, думаю, вона заставила своє суспiльство змiнитись, подивитись на речi з iншої сторони.
    Загалом, фiльм знято на високому рiвнi, акторський склад пiдiбрали вдало. Дивиться легко, хоча i заставляє помiркувати.

  3. Якщо вже бути зовсiм точною, то кiнокритики рiдко сприймають мелодрами, та ще й з happy-endом… Як на мене то фiльм треба переглянути для того, щоб хоча б годинку пiсля фiльму вiрити у кохання, його силу i таке iн. А хiба у нас зараз достатньо моментiв, якi переконують у цьому? Швидше навпаки.

  4. Не згодна з тобою Iren, iснує дуже багато таких моментiв, потрiбно тiльки мати поруч потрiбну людину, i в них не прийдеться вiрити тiльки пiсля перегляду такого фiльма.

    А те, що кiнокритики не сприймуть фiльм, то їхня проблема, частенько фiльми, якi оминаються критиками, збирають величезнi збори по всьому свiту. Щоб фiльм був чудовим, йому зовсiм необов’язково потрiбна схвальна оцiнка кiнокритикiв, вiн сам заявить про себе.

  5. Да менi теж вже не давно бiльше за 18, але фiльм менi дуже сподобався! Просто клас! Певно найкраще що я бачив! На одному щаблi зi “Знайомтесь Джо Блек”.

  6. Менi також сподобався “Знайомтесь, Джо Блек”, як переданi вiдчуття героїв в рiзних ситуацiях, та i взагалi, iдея цiкавенька використана.

  7. Фільм просто чудовий. Я давно чекала на таку екранізацію цього роману Джейн Остен. Цей фільм на кшталт тих, котрі приємно переглядати. Котрі налаштовують тебе на позитивне мислення, і переглядачи які ти простов ідпочиваєш!
    А стосовно фільму “Знайомтесь,Джо Блек” – так це взагалі шедевр, бо змушує нас багато над чим подумати і багато що переоцінити. чи не так?

  8. Ну, Ваня!
    Одразу з Джо Блеком пор1вняти, це круто…
    Я би на ст1льки не розмахнувсь, але ф1льм д1йсно напоганий, до того ж дуже близький до тексту книги (сам я прочитав стор1нок з 20 1 б1льше не витримав), занадто солоденько…

  9. це мабудь один з найкращих фільмів, яких я бачила. Дуже гарний позитивний фільм. І дійсно для дівчат віком до 18 років

  10. справді, це один з небагатьох фільмів, які я переглядаю. І з кожним разом розумію все більше і більше:)Не знаю наскільки добре, що фільм знятий не точно по книзі, але так ще більше помітно, що цей сюжет непідвладний часу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *