Хоакін Фенікс

Хоакін Фенікс (Joaquen Phoenix / Хоакин Феникс) народився 28 жовтня 1974 р. в Пуерто-Ріко у родині місіонерів. Усі п’ятеро дітей Феніксів отримали домашню освіту і допомагали батькам: співали і танцювали у сирітських притулках, в’язницях та інших закладах Південної і Центральної Америки, куди батьки несли Боже слово.

У чотири роки Хоакін змінив ім’я, щоб бути схожим на своїх старших братів, яких звали Рівер («ріка») та Рейн («дощ»). Він почав називати себе Ліф («лист»). Молодші сестри Фенікса також мали незвичні імена – Саммер («літо») та Ліберті («свобода»).

Хоакін Фенікс (Joaquin Phoenix / Хоакин Феникс) народився 28 жовтня 1974 р. в Пуерто-Ріко у родині місіонерів. Усі п’ятеро дітей Феніксів отримали домашню освіту і допомагали батькам: співали і танцювали у сирітських притулках, в’язницях та інших закладах Південної і Центральної Америки, куди батьки несли Боже слово.

У чотири роки Хоакін змінив ім’я, щоб бути схожим на своїх старших братів, яких звали Рівер («ріка») та Рейн («дощ»). Він почав називати себе Ліф («лист»). Молодші сестри Фенікса також мали незвичні імена – Саммер («літо») та Ліберті («свобода»).

Коли хлопцю виповнилося п’ять років, батьки переїхали у Лос-Анджелес, маючи лише кілька доларів у кишені. Спочатку вони заробляли, влаштовуючи вуличні вистави, потім мати пішла працювати помічником режисера на студію NBC, а батько став садівником. Знайомий агент допоміг Феніксам знайти для їхніх дітей роботу на телебаченні. Ліф знімався у рекламних роликах, потім у серіалі «Сім наречених для семи братів» (1982), а у 1986 р. дебютував у кіно, виконавши одну з ролей у картині «Космічний табір». Того ж року батьки вирішили відправити його до школи, однак спроба виявилась невдалою, і юний актор назавжди втратив бажання отримати систематичну освіту.

У 1989 р. Фенікс зіграв «проблемного підлітка» у комедії «Батьки» Рона Говарда. «Після цього фільму мені надіслали багато сценаріїв, але жоден мені не сподобався, – згадує актор. – Я вирішив, що мені нема чого робити в Голлівуді». Разом з батьком він вирушив до Мексики, а у США повернувся у 1993 р.

Брат Фенікса, Рівер, за цей час став знаменитістю, проте не зміг вберегтися від спокус «зоряного» життя. 31 жовтня 1993 р. він помер від передозування наркотику на вечірці у нічному клубі. Фенікс, який знову змінив ім’я на Хоакін, тяжко переживав смерть брата, до того ж опинився у центрі уваги ЗМІ: його дзвінок у службу «911» весь час передавали по радіо і телебаченню. Хоакін розумів, що повинен бути разом з матір’ю у тяжку хвилину, тому залишився у США.

У 1995 р. Гас Ван Сент запропонував Феніксу роль юного вбивці у своїй «чорній комедії» «Померти в ім’я». «У цей момент я зрозумів, що хочу бути лицедієм», – каже Хоакін. Після прем’єри стрічки його відразу назвали одним з найперспективніших молодих акторів «фабрики мрій». Критики високо оцінили гру Фенікса у картинах «Розворот» (1997) Олівера Стоуна та «8 міліметрів» (1999) Джоела Шумахера.

У похмурій кримінальній драмі «Ярди» (2000) Джеймса Грея Хоакін перевтілився у нью-йоркського шахрая Віллі. «Я дуже добро його розумів, хоча він не схожий на мене, – розповідає актор. – Під час зйомок деякі друзі відмовились зі мною спілкуватися – вони казали, що я перестав бути собою. Я робив вчинки, про які раніше навіть не думав. Коли зйомки закінчилися, я тиждень відпочивав, поки не зміг знову стати собою».

Того ж року на екрани вийшов блокбастер [«Гладіатор»->gladiator], в якому героєм Фенікса став зловісний римський імператор Коммод. «Я не був впевнений, що зможу зіграти Коммода, – каже Хоакін, – але мені було цікаво розмовляти з режисером [Рідлі Скоттом->ridley-scott], і він поступово мене переконав. Я читав Макіавеллі, Гіббона, праці різних істориків, присвячені моєму персонажу».

Ще одним важливим досягненням актора вважається роль французького абата Кулм’є у драмі [«Пір’я маркіза де Сада»->quills] (2000) Філіпа Кауфмана. «Сценарій «Пір’я» вразив мене, – розповідає Фенікс. – Я зустрівся з Кауфманом і прочитав йому окремі сцени. Потім – тиша. Я навіть радів, бо міг повністю зосередитись на «Гладіаторі». А після закінчення зйомок мені зателефонувала мати і сказала, що Кауфман віддав роль мені. Довелося терміново міняти імператорський одяг на сутану».

Чудові роботи у «Гладіаторі», «Ярдах» та «Пір’ї маркіза де Сада» зробили Хоакіна Фенікса зіркою і принесли йому премію Національної ради кінорецензентів і приз Асоціації радіо- та телекритиків США; за роль Коммода актора також висували на здобуття «Оскара» та «Золотого глобуса».

У [«Знаках»->signs] (2002) [М. Найта Шаямалана->m-night-shiamalan] Хоакін створив образ Меррілла Хесса – колишнього спортсмена, а нині фермера, який разом зі своїм старшим братом ([Мел Гібсон->mel-gibson]) став свідком дивних подій на власному кукурудзяному полі. Фенікс отримав цю роль після відмови [Марка Руффало->mark-ruffalo] і зіграв її, як завжди, переконливо. Після цього актор знявся у ще одній стрічці Шаямалана – «Таємничий ліс» (2004), зіграв пожежника у драмі «Драбина 49» (2004), а цього року став одним з головних претендентів на «Оскар» і отримав «Золотий глобус» за роль у драмі [«Перетнути межу»->walking-the-line] (2005).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *