Не пійманий – не злодій

Не пійманий – не злодій (Inside Man / Не пойман – не вор). Трилер. США, 2006. Режисер Спайк Лі. У ролях: Дензел Вашингтон, Клайв Овен, Джоді Фостер, Крістофер Пламмер, Віллем Дефоу, Чіветел Еджофор.

Четверо злочинців грабують банк, який швидко оточує поліція. 50 менеджерів та інших працівників банку стають заручниками. Детективи Кейт Фразьє (Вашингтон) та Білл Мітчелл (Еджофор) намагаються встановити контакт з ватажком грабіжників Делтоном Расселом (Овен) і домовитись про звільнення заручників. Однак Рассел виявляється напрочуд хитрим противником.

Не пійманий – не злодій (Inside Man / Не пойман – не вор). Трилер. США, 2006. Режисер [Спайк Лі->spike-lee]. У ролях: [Дензел Вашингтон->denzel-washington], [Клайв Овен->clive-owen], [Джоді Фостер->jodie-foster], [Крістофер Пламмер->christopher-plammer], [Віллем Дефоу->willem-dafoe], Чіветел Еджофор.

Четверо злочинців грабують банк, який швидко оточує поліція. 50 менеджерів та інших працівників банку стають заручниками. Детективи Кейт Фразьє (Вашингтон) та Білл Мітчелл (Еджофор) намагаються встановити контакт з ватажком грабіжників Делтоном Расселом (Овен) і домовитись про звільнення заручників. Однак Рассел виявляється напрочуд хитрим противником.

Перший спільний проект режисера Спайка Лі і продюсера Браяна Грейзера, який купив сценарій у дебютанта Рас села Гевіртца. Лі сподобався сценарій: на його думку, це сучасний варіант “Собачого полудня” (1975) з [Аль Пачіно->al-pacino]. З Вашингтоном постановник працював на трьох фільмах – “Більше хороших блюзів”, “Малколм Ікс” (номінація на “Оскар” за найкращу чоловічу роль), “Його гра”.

“Я завжди захоплювалась Спайком Лі, і мені подобались його фільми, – розповідає Джоді Фостер. – Я завжди хотіла знятись у нього, але думала, що це не відбудеться – не відчувала, що підійду до вибраних їм тематики й стилю. Тому я просто в захваті”. “Джоді привнесла в цей фільм високий клас акторської гри, це актриса найвищого рівня”, – вважає Лі.

Зйомки картини, які почались 27 червня 2005 р., проходили в Нью-Йорку.

1 коментар для “Не пійманий – не злодій”

  1. Сидячи у вузькій , схожій на карцер, камері Далтон Рассел поділиться з вами подробицями того, як йому вдалося провернути ідеальне пограбування. Він спокійно зайшов у банк і забрал у ньому те, що хотів – і ніхто йому не зміг перешкодити , хоча пробували усі – і два темношкірих детективи, і слизька стерва, підіслана власником банку, і навіть половина поліції міста. Але ні в кого не вийшло.
    Цей фільм дуже чітко поділяється на двох частин – розповідь про злегка нечистого на руку негра-поліцейського (Дензел Вашингтон так і не зміг утриматись від повторення Оскароносного для нього амплуа), у якого проблеми з колегою Джоном Даріусом (прохідна роль Вільяма Дефо), з подружкою, що бажає весілля, із внутрішньою перевіркою, так ще і на якого тисне власник банку, що найняв для цього “людину, котра усуває проблеми” – Маделайн Уайт у досить доброму виконанні Джоді Фостер. І, власне, історія пограбування банку Далтоном Расселом (Клайв Оуэн). Причому перша частина увічі, а то й утричі більше по обсягу екранного часу, ніж друга. Друга, відповідно, набагато цікавіше. От і вийшло, що наскільки чітко пролягла межа між частинами, так само чітко розділилися і плюси з мінусами. З плюсів – Клайв Оуен, сценарій і реалізація пограбування, слизька стерва Фостер. На цьому плюси закінчилися, і пішла територія другої частини, з одними мінусами. Не скажу, що винен Вашингтон – він тут скоріше просто ніякий. Очевидно проблема в режисері – темношкірий Спайк Лі ніяк не зміг уникнути впливу “заклику крові” і зробив фільм максимально “чорним” – із досить обридлою темою расизму, з обов’язковим для “чорних” фільмів спокійним побажанням білій жінці поцілувати “його чорну дупу”, з жартами області нижче пояса і вище колін як по тематиці, так і по виконанню тощо . Так собі – прилизаний “Не погрожуй південному централові”. У результаті фільм, заснований на й так достатотньо поширеному прийомі , коли рідкісний гад-грабіжник спочатку виявляється не гадом, тому що нічого поганого по суті не зробив, а як до діла – так і зовсім Робін Гудом, що покарав негідника, виявився моторошно затягнутим (2 години і 10 хвилин як для однодобового по сюжету дійства, що відбуває в одному приміщенні – не просто багато, а занадто багато) і до того ж усе більше не по темі пограбування, а на всякі політкоректності на зразок расизму, нацизму й інших утисків афро-американців.
    Не раджу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *