Фредді проти Джейсона

Фредді проти Джейсона (Freddy vs. Jason / Фредди против Джейсона). США, 2003. Режисер Ронні Ю. У ролях: Роберт Енглунд, Кен Кірцингер, Джейсон Ріттер, Моніка Кіна, Келлі Роуленд.

1+1, субота 24 березня, 23.10

Легендарний монстр Фредді Крюгер опиняється у пастці: він втратив свою силу, бо підлітки більше не бояться його і навіть не знають, хто він. Фредді вирішує нагадати про себе, ожививши і пославши на вулицю В’язів іншого маніяка – Джейсона Ворхіза, однак той має власне бачення ситуації, що спричиняє конфлікт між двома чудовиськами…

Чутки про проект під назвою «Фредді проти Джейсона» з’явилися ще у листопаді 1997 р. Сценарій написали дебютанти Дем’єн Шеннон та Марк Свіфт, а доробляв його Дейвід С. Гоєр. Режисером мав стати Стівен Норрінгтон ([«Блейд»->blade]), проте він відмовився, оскільки зйомки весь час відкладалися. Постановку доручили гонконгівському режисеру Ронні Ю («Наречена Чакі», «Формула 51»), який запросив на одну з ролей ветерана східних бойовиків Кеннета Цанга ([«Година пік-2»->rush-hour-2]). Ю не бачив попередніх картин з обох серіалів, однак продюсерів це влаштовувало. «Ми знімаємо не зовсім продовження, – пояснював постановник. – Це перша стрічка з нової серії. Починаємо усе з чистої сторінки, але у коротких флешбеках все ж таки нагадаємо публіці передісторію персонажів».

У Крюгера знову перевтілився Роберт Енглунд, а от Ворхіза довелося пошукати. Кейн Ходдер, який грав лиходія в останніх «П’ятницях», є набагато вищим за Енглунда, тому їх двобої могли виявитись кумедними. До того ж автори фільму хотіли знайти особливого Джейсона – сумного монстра з поетичними очима на кшталт «Привида опери». Врешті-решт роль отримав Кен Кірцингер. Зйомки почалися 9 вересня 2002 р.

«Фредді – інтелектуальний маніпулятор, Джейсон – машина для вбивства, – розповідає виконавчий директор студії «Нью Лайн» Тобі Еммеріх. – Дуже важко освіжити сюжети за участю подібних персонажів, проте, гадаю, завдяки їх поєднанню нам це вдалося». За словами Енглунда, стрічка «Фредді проти Джейсона» буде не останньою екранною зустріччю двох втілень зла: «Ми витратили на створення фільму багато часу, тому не можемо просто так залишити цей проект». Критики вважають, що режисер добре попрацював як над жахливими сценами, так і над епізодами двобоїв, що у сюжеті вдало використані смертні стихії персонажів (для Крюгера це вогонь, для Ворхіза – вода) і що картина принаймні краща за останні стрічки з обох кіносеріалів.

Ідея влаштувати двобій між невмирущими вбивцями здавалась анекдотичною, але результат став приємним сюрпризом. Автори фільму обіцяли вдихнути нове життя у два знамениті кіносеріали жахів, і, як не дивно, їм це вдалося. Сценарій ніколи не був достоїнством стрічок цього жанру, проте навіть над ним у «Фредді проти Джейсона» попрацювали як слід. У картині є добре поставлені сутички з використанням прийомів східних бойових мистецтв, вбивча доза жорстокого фарсу і навіть самоіронія, яка не дозволила «Фредді проти Джейсона» перетворитись на черговий тупуватий фільм жахів. Логічним наслідком став несподіваний касовий успіх стрічки, яка тільки у США зібрала в прокаті понад 78 млн. доларів; продюсери стверджують, що вона започаткує новий кіносеріал про криваву ворожнечу між повелителем снів з залізними кігтями й безсмертним маніяком з мачете в руках. Прихильники обох культових персонажів будуть у захваті, однак картина може зацікавити не лише їх.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *