Джерард Батлер

Джерард Батлер (Gerard Butler / Джерард Батлер) народився 13 листопада 1969 р. у Глазго (Шотландія). Коли йому було шість місяців, сім’я переїхала до Монреалю, де його батько кілька разів невдало спробував розпочати власний бізнес. Через півтора роки батьки розлучились, і мати з дітьми повернулась на батьківщину, де ще раз вийшла заміж. Після цього Джерард бачив батька тільки у 4 роки та у 16 років. Батлер ріс у рідному місті своєї матері Пейзлі, неподалеку від місцевого кінотеатру. Захопившись кіно, він попросив матір відпустити його на проби і таким чином приєднався до Шотландського молодіжного театру. Завдяки участі у цій трупі Джерард зіграв Олівера у Королівському театрі в Глазго.

В шкільні роки Батлер був одним з найкращих учнів, тому продовжив освіту у коледжі на юридичному факультеті: він не хотів засмучувати рідних та вчителів, які вважали акторську професію невдалим вибором. Джерард швидко став президентом юридичного гуртка і заробив у цій галузі загальну повагу. Закінчивши коледж, він провів півтора роки у Лос-Анджелесі, де взяв участь (у якості статиста) у відомій картині “Охоронець” (1992). Потім Батлер поїхав у Канаду до батька, який помирав від раку, а після цього повернувся у Шотландію, щоб провести дворічний курс права в Единбурзі в одній з найбільших фірм країни. Однак він все ще мріяв стати актором і, побачивши виставу “На голці”, зрозумів, що помилився з вибором професії.

Через два дні після звільнення 25-річний Джерард переїхав у Лондон, щоб розпочати акторську кар’єру. Йому довелося змінити багато робіт – від офіціанта до демонстратора іграшок на торговому ярмарку. Під час підбору акторів для п’єси “Коріолан” у театрі Мермейд він познайомився у кав’ярні з директором, актором Стівеном Беркоффом, і прочитав уривок зі сценарію. Вражений сміливістю новачка Беркофф дав Батлеру роль.

У 1997 р., вже маючи за плечима театральні успіхи, актор дебютував у кіно у стрічці “Місіс Браун” з Джуді Денч. Під час зйомок фільму він витягнув з води хлопчика, який тонув, отримавши за це свідоцтво про хоробрість від Королівського гуманітарного товариства. Потім були негативна роль у “бондівському” фільмі “Завтра ніколи не помре” (1997), “Дракула-2000” (2000), телесеріал “Атілла” (2001). Батлер зіграв помітних персонажів у картині “У пастці часу” та в другій частині “Лари Крофт”, але найбільше запам’ятався публіці у “Привиді опери” Джоела Шумахера.

Зараз ми маємо змогу побачити Джерарда у його справжній зоряній ролі – царя Леоніда в історичному комікс-епосі [“300 спартанців”->300].

1 коментар для “Джерард Батлер”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *