Рататуй

Подвійне враження від цього фільму: з одного боку, пристойний зразок анімації в діснеївському стилі, з іншого – стрічка не вбереглась від характерних для подібних картин недоліків. Все ж таки певний стиль і шарм стрічка має.

Подвійне враження перш за все пов’язане з подвійною природою “Рататуя” – його можна умовно поділити на дві частини, звірину і людську. Першу зроблено на п’ять балів – чудовий дизайн персонажів, особливо Ремі (взагалі важко згадати, коли на екранах з’являвся настільки зворушливий щурик), найголовніші з них (Ремі, його брат та батько) мають виразні характери, які еволюціонують і здивують глядача не раз, добре продумана вся щуряча спільнота, закони, за якими вона живе і дбає про усіх своїх, і анімація в сценах з масовими щурячими втечами не може не вражати. Майже кожна щуряча сцена чимось цікава, навіть тоді, коли укладається у передбачувану сюжетну стежку “Герой знаходить спосіб досягти мети незважаючи на опір оточення”, – тому що і герой, і оточення написані добре, по-життєвому вірогідно.

З людьми справи гірші. У самого Діснея вони виходили не дуже – принаймні гірше, ніж звірята й гноми. У нього вони були (згадаймо ту ж Білосніжку) надто ідеалізованими. А тут вони надто… неідеалізовані. Вони просто дратують. Лінгвіні дратує майже весь час – і коли є жалюгідним невдахою, і коли стає невдахою, якому пощастило, а особливо тоді, коли забуває, кому зобов’язаний своїм маленьким щастям. Особливої алхімії між ним та його подругою не спостерігається, а між персонажами анімаційними вона може бути (і повинна бути) не гірша за справжню акторську (прикладів цього вистачає) – не вистачило старання у сценаристів та аніматорів. Лиходій дурний, нецікавий, майже безпечний і зовсім несмішний – це теж в повнометражній анімації важко пробачити. Єдиний з персонажів-людей, кого добре написали й анімували, – критик Его. Чого лише варті сцени, коли він зображує героя фільмів жахів. А його рецензія на ресторан – це найкращий у фільмі текст, незважаючи на те, що у Ремі багато чудових монологів та діалогів з ментором-кухарем.

Підсумок: незважаючи на дратівливий характер деяких персонажів, це цілком розважальна анімація, особливо враховуючи те, що [третій “Шрек”->shrek-3] виявився повним розчаруванням. По-справжньому добре написаний й анімований центральний персонаж, паризький шарм сюжету, нехитра мораль і чергові технічні досягнення “Піксару” (які кинуться в очі, щоправда, лише тому, хто добре знайомий з комп’ютерною анімацією – пересічний глядач до неї давно звик) гарантують задоволення біля екрану протягом півтора годин, що для повнометражного мультфільму від студії Діснея цілком достатньо.

5 коментарів для “Рататуй”

  1. На мій погляд у цьому мульті взагалі немає недоліків. Він неперевершений в усьому – починаючи з розробки персонажів, сюжету, гегів та закінчуючи деталізованою яскравою анімацією. Щодо людських персонажів – на мій погляд, вони дуже вдалі, не гірше за звірят. Дуже приємно, що в мульті немає штампованих поганих і добрих образів, ідеалізованих та вилізаних до несправжності. Піксар завжди дивував своїми продуктами, що йшли на крок попереду Дрімворксу та інших анімаційних студій. Ніяким “Шрекам” із їхніми безмежними сюжетами до “Рататуя” і на кілометр не наблизитись. Мій вирок – шедевр, який я переглядатиму ще не один раз.

    P.S. Дубляж досить якісний. Можливо не такий шикарний як у “Тачках”, але жодних зауважень до нього немає.

  2. Мені також мульт пішов на ура. Якщо до цього я щурів не любила, то після перегляду пройнялася до них ніжністю, принаймні до екранних милих звіряток! Щодо гумору, то він такий собі добрий та милий, як і персонажі. Цей мультфільм належить до тих небагатьох, після яких не залишається гіркоти на душі, натомість лишається почуття, що у світі ще є місце добру…

  3. Проблема усіх критиків Піксару, насправді, у тому, що вони критикують те, що робиться для дітей виходячи суто зі своїх дорослих міркувань … тому вони так люблять Шрека … сюжети якого дітям зрозуміти можна, але осмислювати там точно немає чого …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *