Шибайголова

Шибайголова (Daredevil / Сорвиголова). США, 2003. Режисер Марк Стівен Джонсон. У ролях: [Бен Аффлек->ben-affleck], [Дженніфер Гарнер->jennifer-garner], [Колін Фаррелл->colin-farrell], Майкл Кларк Данкан, Джон Фавро, Джо Пантоліано, Дейвід Кіт, Ерік Аварі, Пол Бен-Віктор, Деррік О’Коннор, Скотт Терра.

Новий канал, неділя 8 червня, 19.35

Вдень Метт Мердок (Аффлек) – сліпий адвокат з бідного нью-йоркського району «Пекельна кухня», а вночі він перетворюється на безстрашного месника у масці, який патрулює вулиці за допомогою своєрідного «акустичного зору». Король злочинного світу Вілсон Фіск (Данкан) наймає вбивцю Баллсея (Фаррелл), щоб знищити героя…

dard1

Претендентами на роль Мердока ЗМІ називали [Едварда Нортона->edward-norton], [Метта Деймона->matt-damon], [Марка Валберга->mark-walberg] та Гая Пірса. Нортон відмовився, потім роль запропонували Віну Дізелю («Форсаж»), однак актор віддав перевагу «Хронікам Ріддіка» – продовженню «Чорної діри». Врешті-решт новим захисником невинних став популярний Бен Аффлек, який отримав за свою роботу 10-мільйонний гонорар.

Головним противником Шибайголови є бос злочинного світу Вілсон Фіск на прізвисько Ватажок – підступний кримінальний стратег і до того ж велетень, що майстерно володіє прийомами боротьби сумо. У коміксах цей негідник також був ворогом Людини-павука (його навіть хотіли використати автори наступного фільму про комахоподібного супермена, проте «Шибайголова» випередив їх) та інших шляхетних рятівників людства. Виявилося, що дуже масивного, але рухливого і сильного чоловіка важко знайти навіть на «фабриці мрій». Афро-американець Майкл Кларк Данкан («Зелена миля», «Планета мавп») підходив за усіма параметрами, крім кольору шкіри, і політкоректні продюсери перетворили Ватажка на негра. Данкану, який у своїй попередній картині «Цар Скорпіонів» бився з гігантом Двейном Джонсоном, довелося бути максимально обережним під час зйомок двобою з Аффлеком, бо він міг випадково розчавити свого противника.

dard1

Режисером «Шибайголови» виступив Марк Стівен Джонсон («Саймон Бірч»), якого називають головним прихильником коміксів про сліпого супергероя. Сценарій написали Джонсон та Браян Хелгеленд («Таємниці Лос-Анджелеса», «Теорія змови»). Бюджет стрічки склав 60 млн. доларів. Зйомки почалися у Лос-Анджелесі у березні 2002 р. і закінчилися у липні. Костюми для картини створив багаторазовий «оскарівський» лауреат Джеймс Ачісон, який працював над [«Людиною-павуком»->spider-man]. Епізодичні ролі у фільмі виконали Стен Лі (автор коміксу про Шибайголову) і Кейн Ходдер (Джейсон з кіносеріалу «П’ятниця, 13-те»).

З-поміж трьох високобюджетних кінокоміксів, які вийшли на екрани у 2003 р. («Шибайголова», [«Люди Ікс-2»->x-men-2], [«Халк»->hulk]), картина Джонсона виявилась найменш прибутковою (102 млн. доларів у прокаті США), хоча її не можна віднести до числа невдач, які Голлівуд зазнав у цьому жанрі. «Найслабшим місцем» стрічки є її головний персонаж, і не лише завдяки вкрай слабій грі Аффлека, якого визнали найгіршим актором року. Як і в фільмах про Бетмена, котрі намагався наслідувати Джонсон, у «Шибайголові» одновимірного супергероя затьмарюють набагато яскравіші й цікавіші негативні персонажі зі своїм особливим світоглядом, неординарною мотивацією вчинків та почуттям гумору. Чарівна Гарнер (премія «MTV Movie Awards» за роль-прорив), колоритний Данкан і надзвичайно енергійний Фаррелл «вкрали» картину у головного виконавця, але фільм від цього тільки виграв.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *