Відьмина гора

Непоганий зразок сімейного кіно у нинішньому голлівудському розумінні. Цілком згодиться для 10-12-річних – якщо вони не дивились у 9 “Природжених вбивць”, що нині нікого не здивує. Усе на місці – пригоди, фантастика, спецефекти, майбутні зірки-діти і напівзірки-дорослі.

witchm1.jpg

Напівзірки-дорослі – це в першу чергу про [Двейна Джонсона->dwayne-johnson]. Років сім тому його називали новим Шварценеггером, а зараз вже ніхто й не називає. Забули, хто такий Шварценеггер? Напевно, ні. Причина інша. І навіть не та, що з Джонсона актор… не зовсім який – це насправді ніколи не було вагомою причиною на “фабриці мрій”. Просто за останнє десятиліття саме поняття зірка – у значенні особистість, заради якої глядач піде на будь-який фільм, – кудись поділося. Немає їх таких зараз. Покоління Форда та Гібсона було останнім. Зараз Голлівуд працює по-іншому – ставка робиться не на зірок, а на франчізи, перші частини яких добре себе зарекомендували, і хто в них грає – ті і є зірки, поки грають. Він Дізель, який став нікому не потрібний після того, як відмовився грати у сіквелах “Форсажів” і “Трьох іксів” – це лише перший приклад. Кому зараз готові платити найбільше? Джонні Деппу. А де він буде, якщо відмовиться грати у наступних “Піратах Карибського моря”? Скільки зібрав грошей “Суїні Тодд”? Отож бо. Зараз найбільш “гарячі” зірки – це Шая Ла Беф ([“Трансформери”->transformers] і “Індіана Джонс”) та [Крістіан Бейл->christian-bale] (“Бетмен” і “Термінатор”). Закономірність чітко простежується. Тому Тобі Магвайр нікуди не дінеться від четвертого “Людини-павука”, а Том Круз – від четвертої “Неможливої місії”, якими б талановитими і незалежними вони себе не вважали. А от Джонсону не пощастило: навіть “Цар скорпіонів”, на якого покладали певні надії, підкачав, не кажучи вже про наступні спроби.

witchm1.jpg

Майбутні зірки-діти – це, звичайно, про [Анну-Софію Робб->anna-sophia-robb], у якої не менше шансів дорости через кілька років до зоряного статусу, ніж, скажімо, у [Дакоти Фаннінг->dakota-funning]. Через рік-два почне зніматись у молодіжних комедіях, а потім, якщо пощастить, потрапить у чергову франчізу – мабуть, коміксову (їх зараз цінують), може, навіть стане однією з марвелівських мутанток.

witchm1.jpg

І після всього цього пробуємо повернутись до самого фільму. Нічого не поробиш – таке його місце в кінопотоці. В ньому і покритикувати нема чого – настільки відверто він розрахований на один перегляд, який не залишить особливих спогадів і відчуттів. Можна було б використовувати в сюжеті прибульця-мисливця частіше, але тоді б картина, мабуть, не вписалася в дитячий рейтинг. І стрічку б це не дуже врятувало – він би в будь-якому випадку залишився дитячою копією Хижака. Класичну схему – героїчний невдаха рятує дітлахів, лише на перший погляд всесильних, а насправді безпомічних, – у фільмі відпрацювали цілком професійно і навіть добре. Без злетів, але й без відвертого глупства. А більшого ніхто й не вимагав.

4 коментаря для “Відьмина гора”

  1. Мені чомусь не видається що Крістіан Бейл актор франчізний. На радість, його участь у нових екранізаціях Бетмена додала підзабутій серії нового життя. Поряд із франчізами Бейла запрошують у інші, цікавіші проекти і там він насправді сяє, як актор, не як зірочка. Варто перелічити ‘Prestige’, ‘El maquinista’ та ‘Equilibrium’.
    Погоджуюсь з думкою що Голівуд зараз орієнтується переважно на великі, гучні, дорогі та переважно пусті проекти – що ж поробиш, вони популярні як тут не заробити).

  2. Так ніхто й не каже, що Бейл актор франчізний, так само як Джонні Деппа так не можна назвати. Мова про те, що нинішним суперзірковим статусом вони зобов’язані одному чи двом популярним кіносеріалам. Ті їх роботи, за які не платили по 20 мільйонів, набагато кращі, але саме після франчіз їх стали вважати “китами” Голлівуду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *