Янголи і демони

Янголи і демони (Angels and Demons / Ангелы и демоны). Трилер. США, 2009. Режисер Рон Говард. У ролях: [Том Хенкс->tom-hanks], Аєлетт Зурер, [Еван Макгрегор->ewan-mcgregor], Стеллан Скарсгард, Армін Мюллер-Шталь.

angdem.jpg

Вбито фізика Леонардо Ветра, який працював у Європейському центрі ядерних досліджень. На його тілі було випалено знак таємного товариства ілюмінатів. Директор центру викликає криптолога Роберта Ленгдона (Хенкс), який написав книгу про ілюмінатів.

Перший роман Дена Брауна про пригоди Ленгдона “Янголи і демони” вийшов у 2000 р., і ніхто не звернув на нього увагу. Три роки потому Браун написав продовження, яке стало супербестселером, – “Код да Вінчі”. На хвилі інтересу до творчості письменника першу книгу перевидали, однак досягти рівня популярності другої частини їй не вдалося. Незважаючи на це, Голлівуд розраховує повторити успіх [“Коду да Вінчі”->code-da-vinci], випустивши у світовий прокат екранізацію “Янголів і демонів”.

Продюсер Браян Грейзер ще у 2006 р. публічно заявив, що другий фільм буде більш вільною екранізацією, ніж перший: “Ми надто благоговійно підійшли до роману “Код да Вінчі”. В результаті картина вийшла занадто довгою і трохи театральною. В наступній серії Ленгдон не буде зупинятись, щоб сказати промову. Він буде казати і рухатись одночасно”. Фанати відреагували спокійно, і Грейзер, трохи почекавши, запросив кінодраматургів Дейвіда Куппа та Аківу Голдсмана писати сценарій. Вони працювали цілий рік, і восени 2007 р. стало зрозуміло, що випустити фільм у 2008-му не вдасться.

Продюсер опинився у складному становищі. У нього була усна домовленість з [Наомі Воттс->naomi-watts], яка погодилась на головну жіночу роль, але за умови, що зйомки почнуться у 2007 р. Однак Грейзер вирішив, що не варто запускати проект з 100-мільйонним бюджетом і недоробленим сценарієм, і переніс зйомки на 2008 рік. У червні ж 2008-го почалась підготовка до акторського страйку, і продюсер про всяк випадок набрав якомога більше іноземців, які не є членами Гільдії акторів США. Роль Вітторії Ветра дісталась ізраїльській актрисі Аєлетт Зурер ([“Точка обстрілу”->vantage-point]). Камерарія Карло Вентрескі зіграв британець Еван Макгрегор (“На голці”). Швед Стеллан Скарсгард та німець Армін Мюллер-Шталь перевтілились у персонажів Ріхтера та Штрауса, яких немає в романі. На більшість другорядних та епізодичних ролей запросили італійських акторів. Грейзер хвилювався даремно: акторський страйк так і не відбувся.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *