Майкл Даглас

Майкл Даглас (Michael Douglas / Майкл Даглас) народився 25 вересня 1944 р. у Нью-Брунсвіку (штат Нью-Джерсі). Син Іссура Даниловича Демського, відомого як Кірк Даглас, і актриси Даяни Ділл, дочки шотландсько-ірландських переселенців, Майкл вчився у військовій академії “Блек Фокс”, в Каліфорнійському університеті у Санта-Барбарі, потім вивчав акторську майстерність в нью-йоркських художніх студіях “Neighborhood Playhoouse” та “American Place Theatre”. Він починав як асистент режисера у фільмах батька в середині 60-х, а у 1969 р. вперше з’явився на екрані, виконавши епізодичну роль у картині Дейвіда Міллера “Привіт, герой”, яка ідеалізувала тодішній рух хіпі. На початку 70-х Даглас знявся у малопомітних стрічках “Адам о шостій ранку” і “Літнє дерево”. У той час ніхто не вважав, що він зможе чогось досягти у кіно.

duglas1.jpg

Невдовзі після свого дебюту Майкл підписав контракт зі студією АВС і разом з Карлом Молденом почав грати у телевізійній поліцейській драмі “Вулиці Сан-Франциско”. Критики досить високо оцінили цей серіал, і глядачам він теж сподобався. Після телевізійного успіху пізнав тріумф Даглас-продюсер: 29 березня 1976 р., на 48-й церемонії нагородження премією “Оскар”, Майкл та Сол Зенц отримали статуетки за найкращий фільм 1975 р. “Політ над гніздом зозулі”. Картина здобула ще чотири нагороди (за режисуру, сценарій, чоловічу та жіночу ролі) і мала великий успіх в прокаті.

duglas2.jpg

Вдалою виявилась і інша робота Дагласа-продюсера – драма “Китайський синдром” з Джейн Фондою та Джеком Леммоном, де Майкл також виконав одну з ролей. У 80-х почалась багаторічна співпраця актора з [Кетлін Тернер->katleen-turner]. Пригодницько-комедійні стрічки “Роман з каменем” (1984) та “Перлина Нілу” (1985) зробили хороші збори в прокаті, однак як актора Дагласа все ще оцінювали нижче, ніж як продюсера. Критикам по-справжньому сподобалась лише третя спільна робота Майкла і Кетлін – “чорна комедія” “Війна Роузів” (1989), яку зняв давній друг актора, [Денні Де Віто->danny-de-vito].

duglas3.jpg

У другій половині 80-х Даглас виконав, на думку багатьох, три свої найкращі ролі. У трилері “Фатальний потяг” (1988) він зіграв чоловіка, якого переслідує коханка-маніячка, в картині Олівера Стоуна “Волл-стріт” (1987) перевтілився у цинічного ділка Гордона Гекко (саме ця роль принесла актору “Оскара” за чоловічу роль), а третьою чудовою роботою була вже згадана “Війна Роузів”. Майкл закінчив десятиліття одним з найбільш популярних та високооплачуваних акторів “фабрики мрій”. У 1992 р. він знову привернув до себе увагу роллю в знаменитому еротичному трилері [“Основний інстинкт”->basic-instinct]. Даглас продовжує зніматись. У цьогорічній романтичній комедії “Привиди колишніх подружок” актор зіграв не дуже велику, але яскраву роль дядька головного героя. Серед його майбутніх проектів найперспективнішим видається продовження “Волл-стріт”, де партнерами актора будуть [Шая Ла Беф->shia-la-beouf] та Хав’єр Бардем.

2 коментаря для “Майкл Даглас”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *