Шарлто Коплі

Повнометражний дебют молодого режисера з Південної Африки Ніла Бломкампа “Дев’ятий округ” здивував не лише широку публіку, а й критиків, кіноманів і навіть студію, яка випустила картину. Стрічка знайшла свою аудиторію не лише завдяки традиційним для голлівудської фантастики екшн-сценам, а й завдяки сюжету про відносини між людьми та інопланетянами, який ламає стереотипи, а також соціальному підтексту. Не останню роль зіграла й робота виконавця головної ролі, маловідомого актора Шарлто Коплі (Sharlto Copley / Шарлто Копли), чиє ім’я, як вважають деякі любителі кіно, невдовзі може потрапити до списків претендентів на найпрестижніші кінонагороди.

bsharl_1.jpg

Шарлто каже, що запрошення Бломкампа стало для нього несподіванкою, хоча до цього він грав снайпера у короткометражці режисера “Вижити у Йобургу” (2005), яку до того ж допомагав продюсувати. Вони з Нілом давні друзі, і Коплі знав, що проект, у який вірить Бломкамп, має великий потенціал. Актор каже, що йому допомогла робота по інший бік камери: “Знання про знімальний процес дуже допомагають. Вони дають можливість краще зрозуміти саму історію, персонажів і фільм в цілому. Крім того, корисно чітко усвідомлювати, чим зайнята уся знімальна група”.

Коплі запевняє, що грати з прибульцями, яких додали в кадр лише згодом, за допомогою комп’ютерної графіки, було не складно: “Це заслуга Ніла: він так організовує роботу, що ти переживаєш справжні емоції. А коли мені потрібен був хтось для діалогу, нам допомагав Джейсон Коуп – наш спільний друг і чудовий імпровізатор”. Імпровізацій на зйомках було дуже багато: вони почались під час проб у кабінеті режисера, коли Шарлто ще не знав, що отримає головну роль. Тоді йому лише здавалось, що він прикидається артистом, і це було справжнє відчуття свободи.

bsharl_2.jpg

“Мій часовий рекорд з накладання гриму – шість з половиною годин, – розповідає актор. – Я відпочивав і слухав музику. Подивимось правді в очі: на світі є набагато тяжча робота”. Коплі вважає свого героя з “Дев’ятого округу” чесним хлопцем, який ніколи не ставив запитань, бо усі переконання давно всмоктав з культури, яка оточує його. Він обрав безпечний життєвий шлях і намагається здаватися сильнішим, ніж є насправді, – цю останню рису Шарлто хотів зробити особливо помітною, і йому це вдалося. Дружба інопланетянина і людини у стрічці показує, що деякі риси поведінки гуманоїдів можуть бути сприйняті неправильно; це особливо помітно у сценах, де прибулець розмовляє зі своєю дитиною. Коплі вважає, що він вірогідно зіграв свого ну дуже розумного і зовсім не сміливого персонажа, і дуже цим пишається. Він каже, що з задоволенням повернувся би до образу Вікуса ван дер Мерве, чоловіка, який став вигнанцем після того, як заразився інопланетним вірусом і почав перетворюватися на прибульця: актор вважає, що це був цікавий досвід і що його герой може ще багато чого запропонувати глядачам.

1 коментар для “Шарлто Коплі”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *