Афера

Афера (Confidence / Афера). США, 2003. Режисер Джеймс Фоулі. У ролях: [Едвард Бернс->edward-bernes], [Рейчел Вайс->rachel-weisz], [Дастін Хоффман->dustin-hoffman], [Енді Гарсіа->andy-garcia], Пол Гіаматі, Моріс Честнат, Роберт Форстер, Луїс Гусман, Донал Логу, Браян Ван Холт, Ліланд Орсер.

Кіно, вівторок 23 лютого, 21.30

Професійний шахрай Джейк Віг (Бернс) та його помічники провели чергову успішну операцію, не здогадуючись, що їх жертва працювала на кримінального боса Вінстона Кінга (Хоффман). Розлючений мафіозі хоче помститися, але Джейк обіцяє йому повернути гроші. Кінг має сам обрати жертву нового шахрайства, яке збагатить і його, і команду Віга…

Режисер Фоулі, знаний за чудовою стрічкою «Гленгаррі Глен Росс» (у нашому прокаті – «Американці») з [Аль Пачіно->al-pacino] та Джеком Леммоном, і цього разу зібрав блискучий акторський ансамбль, в якому вирізняється Хоффман у ролі гіперактивного гангстера. Зйомки фільму, які проходили у Лос-Анджелесі, почалися у квітні 2002 р. і тривали два місяці. Студія «Ліонс Гейт» хотіла випустити «Аферу» в обмежений прокат у грудні 2002 р., щоб її можна було висунути на «Оскара», однак потім вирішила зробити ставку на інші свої картини – «Макс» та «Наркобарон». Світова прем’єра стрічки Фоулі відбулася у січні 2003 р. на кінофестивалі «Санденс». У квітні «Афера» вийшла на американські екрани, проте успіхом у глядачів не користувалась, зібравши у США тільки 11 млн. доларів. Незрозуміло, чому «Ліонс» розраховувала на увагу з боку Кіноакадемії: її картина не вирізняється особливими художніми достоїнствами та цікавими знахідками, на відміну від «Афери» 1973 р. з Полом Ньюменом і Робертом Редфордом, яка отримала сім «Оскарів». Фільм Фоулі – це лише типовий комедійний трилер, добре розіграний, але як дві краплі води схожий на десятки інших представників цього жанру.

1 коментар для “Афера”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *