Сем Роквелл

Сем Роквелл (Sam Rockwell / Сэм Рокуэлл) народився 5 листопада 1968 р. у місті Дейлі Сіті (штат Каліфорнія). У два роки він разом з батьками переїхав до Нью-Йорка. Коли Сему виповнилося п’ять років, батьки, які обоє були акторами, розлучилися. Хлопчик поїхав у Сан-Франциско разом з батьком, Пітом Роквеллом, а літні канікули проводив у матері, Пенні Хесс, в Нью-Йорку.

rokwell1.jpg

Коли Сему було десять, він вперше з’явився на сцені у ролі Хемфрі Богарта в комедії, де грала його мати. У Сан-Франциско Роквелл відвідував спеціалізовану школу School of the Arts High School, але залишив її, не закінчивши. Пізніше батьки записали його в школу альтернативного навчання Urban Pioneers, і Сем все ж таки отримав свідоцтво про закінчення середньої школи, хоча думав лише про вечірки та дівчат. Незважаючи на те, що Urban Pioneers має репутацію школи, де навчаються дурники, вона зацікавила Роквелла драматичним мистецтвом. У 1989 р. він навіть отримав роль у фільмі жахів “Будинок клоунів”, який продюсував Френсіс Форд Коппола. У цій стрічці Сем зіграв старшого з трьох братів, яких тероризували психи у костюмах клоунів.

rokwell2.jpg

Після закінчення школи Роквелл поїхав до Нью-Йорка, де два роки навчався акторського мистецтва у William Esper Studio. За цей час він зіграв багато невеликих ролей у театральних постановках і знявся у фільмах “Останній поворот на Бруклін” (1989), “За межами” (1990), “Зовсім п’яний” (1993), “Черепашки-ніндзя” (1990). Сем також з’явився в епізоді серіалу “Закон і порядок”, відзначеного премією “Еммі”. Щоб забезпечити себе, доводилось не лише навчатись, а й працювати, тому, як чимало акторів-початківців, Роквелл прибирав зі столиків брудний посуд і розвозив замовлення на велосипеді. Якийсь час він навіть був помічником приватного детектива. У 1994 р. йому пощастило: знявшись у рекламному ролику пива “Міллер”, Роквелл отримав можливість забути про підробітки і повністю зосередитись на зйомках.

rokwell3.jpg

Поворотним пунктом у кар’єрі актора стала картина “Коробка місячного світла” (1996), де він зіграв ексцентричного персонажа, якого запам’ятали критики і акторські агентства. У 1997 р. у драмі “Лугові собачки” Сем перевтілився у газонокосильника, який дружить з десятирічною дівчинкою з багатої сім’ї. Ця роль принесла йому нагороди Монреальського та Каліфорнійського кінофестивалів. У [“Зеленій милі”->green-mile] (1999) Френка Дерабонта Роквелл чудово зіграв вбивцю Білла Вертона і таким чином зламав стереотип, згідно з яким його довгий час запрошували на ролі молодих адвокатів та британських аристократів. Справжнє ж визнання актор отримав у 2003 р., коли блискуче виконав роль знаменитого телеведучого у стрічці [“Зізнання небезпечної людини”->confession-of-dangerous-mind], яку відзначили “Срібним ведмедем” за найкращу чоловічу роль на Берлінському фестивалі. Роквелл також знявся у таких відомих фільмах, як “[Ангели Чарлі->charlies-angels]”, “Автостопом по галактиці”, [“Чудова афера”->matchstick-men], “Сон у літню ніч”, “Знаменитість”. Незабаром на екрани вийде блокбастер [“Залізна людина-2”->iron-man-2], в якому актор зіграв лиходія.

3 коментаря для “Сем Роквелл”

  1. Віртуозний актор “космічного” жанру у фантастичних кінодіяннях Х.Дженнінгса та Д.Джонса, С.Рокуелл запам”ятався у дебютному проекті Д.Клуні як режисера, за співпраці із “сяйвом розуму” Ч.Кауфманом – дуже майстерно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *